Самият Йоан Павел ІІ поискал българските тайни служби да бъдат обвинени за атентата срещу него?

Истината изплува повече от 40 години след съдбовния 13 май 1981 година

14.12.2022 | 19:43 Редактор: Вяра Димова

"Българската следа" в атентата срещу Йоан Павел Втори изплува отново, повече от 40 години след съдбовния 13 май 1981 година. 

"След атентата Войтила лично искаше аз да обвиня българските тайни служби и следователно КГБ. Наградата за моето сътрудничество, което ми предложиха и за което аз претендирах, беше освобождаването ми до две години. Можех обаче да бъда освободен единствено ако президентът Сандро Пертини ме помилваше и точно по тази причина Емануела Орланди и Мирела Грегори бяха отвлечени".

Това пише Мехмет Али Агджа в писмо до Пиетро Орланди, брат на Емануела Орланди, изчезнала безследно през 1983 година. 

"Поводът днес е друг, но извършителят е един и същ. Това е Мехмет Али Агджа. Мога да кажа смело, че всичко, което казва, не е вярно", твърди журналистът Явор Цаков.

През един горещ юнски ден на 1983 година 15-годишната Емануела Орланди излиза за урок в Музикалното училище във Ватикана и никога повече не се връща. И до днес тя е единствената безследно изчезнала гражданка на папската държава. Историята ѝ е в основата на най-новия документален сериал на Netflix "Момичето от Ватикана". Според Цаков – неслучайно писмото на Агджа до брат ѝ излиза наяве точно сега.

"В случая Агджа се опитва да прави други инсинуации - освен професионален убиец е и професионален политически интригант. Агджа прави нова политическа интрига, опитвайки се да намеси тайната на Фатима, опитвайки се да намеси едно дете, което тогава беше отвлечено и досега не е намерено, опитвайки се да включи други подобни елементи и по този начин да докаже, че нещо е станало, което свързва папата - българската следа - и него самия", разказа още журналистът Явор Цаков.

На 13 май 1981 в Рим на площад "Св. Петър" Агджа стреля три пъти по папа Йоан Павел ІІ. Той е заловен още на площада и е осъден по бързата процедура, защото признава, че е стрелял. 

В съучастничествo са набедени трима българи - Сергей Антонов, Жельо Василев и Тодор Айвазов. Антонов се превръща в лицето на съдебния процес и  сърцето на така наречената "българска следа". 

В ексклузивно интервю за "Операция: История" преди четири години адвокатът на Антонов по време на процеса проф. Джузепе Консоло споделя:

"Трябваха ми три дни да разбера, че българската следа - това е една измислица", коментира адвокатът на Сергей Антонов - проф. Джузепе Консоло.

Следствието срещу Антонов продължава 2 години и половина. В крайна сметка българинът е освободен, но не поради невинност, а поради липса на доказателства. И така "българската следа не получава категорично опровержение. До 2002 година – когато папа Йоан Павел II посещава България. По време на визитата си римският папа казва, че никога не е вярвал в т.нар. "българска следа".  У нас тези думи се приемат като доказателство за действителното неучастие в атентата от 1981 година. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.