Виена е най-добрият град за живеене - ето какви са заплатите и цените там

"Този град е чудесен. Аз съм възхитена от културата, архитектурата тук е красива. Хората са любезни", смята французойка

02.12.2022 | 20:07 Редактор: Ирена Бакърджиева

За поредна година Виена е най-добрият град за живеене, според годишния доклад на "Икономист".

В сърцето на Виена срещаме сърбина Марко и семейството му. Те често посещават австрийската столица, която е само на около 5 часа с кола от Белград. Съседите ни правят и сравнение - инфлацията изяжда заплатите им в Сърбия, а цените в Австрия им се струват по-достъпни.

"За съжаление, Белград сега е доста по-скъп от Виена. Цените в магазините за хранителни стоки, ресторантите, стоките за детето. Тук единствено може би бензинът е малко по-скъп. Но само това. Всичко друго е по-добро качество и в същото време по-евтино, отколкото в Белград и цяла Сърбия. В Австрия и доходите са по-високи", сподели Марко.

Марко определено е прав - през 2021 г. средната брутна годишна заплата в Австрия е била 44 395 евро. Или около 3700 евро на месец. В някои сектори като фармацевтика тя достига и 60 000 евро.

"В момента средната заплата в Сърбия е около 500 евро. Разбира се в Белград, като във всяка столица, възнагражденията са по-високи", уточни Марко.

А в ранния следобед един от символите на Виена пустее. Всичко в Пратера работи, но посетители почти няма. А от градската управа помолиха екипа ни да снимаме отново през лятото, когато ще има тълпи от посетители.

Класическото Виенско колело също не спира да се върти. Празният парк не отказва французойката Мерседес. Тя идва от Марсилия, за да разгледа Виена.

"Този град е чудесен. Виена е чудесна. Аз съм възхитена от културата, архитектурата тук е красива. Хората са любезни", е мнението на Мерседес.

Според нея обаче стандартът на живот се доближава до този във Франция, а цените са по-високи.

Италианското семейство на Илария и Алессио, заедно с малките Валентина и Адриано, са впечатлени от Виена. Срещаме ги на Коледния базар до катедралата "Свети Стефан".

Във Виена изглежда цените са като тези в Рим. И италианската столица е туристически и скъп град. Тази година греяното вино струва 5 евро - почти двойно в сравнение с миналата. Има и уловка. Когато си платите на касата, ще ви кажат 10 евро. Половината е депозит за чашата, който после се връща.

Източната част на Австрия обикновено е по-евтина от западната по отношение на наемите и цените на жилищата. Изключение прави Виена. А живеещите в градовете често имат по-лесен и по-евтин достъп до обществен транспорт в сравнение с хората в селата. Във Виена средната цена за наем на едностаен апартамент в центъра на града е 915 евро, а за тристаен - до 2000 евро.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и оператора Мартин Ангелов.

Снимка: Bloomberg.com