Българската следа: Голямата любов, родена от злополучното плаване на "Титаник"

Съдбата на загиналите от Гумощник е разказана в песен, която пеели всички в селото

17.06.2022 | 20:00 Редактор: Теодора Патронова

Тази година се навършват 110 години от потъването на кораба "Титаник". Годишнината беше отбелязана и в троянското село Гумощник.  Хората се поклониха пред паметта на осмината местни жители, които загиват на борда, неуспели да осъществят своята американска мечта. 

"Пейо, тука има ищах. Идвай да спечелиш малко пари!

Тези думи карат двама млади мъже от троянското село Гумощник, първите братовчеди, Лазар Минков и Пейо Колчев, да предприемат дългото пътуване до Америка през 1912 година и да оставят всичко, което са имали. А днес от селото разказват за голямата любов, родена от злополучното плаване.

"Нашият дядо, на дядо Пейо дядото имал две деца родени. Дъщеря на 14 години, син на около 7-8 години и бременна жена. Но като го е заинтересувал брат му, да иде там в Америка, че има работа, ще спечелят пари и ще подобрят живота си. Той разбрал, както и други съселяни, че в Троян има такава агенция", разказа Анка Чакърова.

"С примамливи афиши са разлепяли "Открийте новия рай на планетата!". И те подмамени от голяма беднотийка са тръгвали", обясни секретарят на НЧ "Отец Паисий" Ангелина Георгиева.

Американската мечта обаче остава само блян. В нощта на 14 срещу 15 април 1912 корабът "Титаник" се блъска в айсберг и потъва.

По улиците на Гумощник историята за красивата любов, родена от трагедията на "Титаник", се предава от уста на уста. Освен, че събират армаган за сватбата на сираците след смъртта на съселяните си хората в града изграждат единствения паметник на загиналите на "Титаник" у нас. Съдбата на загиналите от Гумощник е разказана в песен, която пеели всички в селото, и от която сега Анка не си спомня много. И носи в сърцето си ярките спомени за съпруга си Пейо, който се шегувал със съдбата, отнела му възможността да познава двамата си дядовци, загинали на "Титаник".

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК