"Той е тук и когато го няма. За Стефан Данаилов - с любов и преклонение."

Студенти, приятели и колеги връщат спомена за Мастъра

15.06.2022 | 20:00 Редактор: Ваня Кузманова

Започват честванията по повод 80-годишнината на един от най-обичаните актьори - Стефан Данаилов. Студенти, приятели и колеги връщат спомена за Мастъра. 

На 9 декември тази година Стефан Данаилов щеше да навърши 80 години. Не ги дочака, но споменът за големия актьор и преподавател остава жив не само благодарение на незабравимите му роли, а и заради обичта на всички, които са се докоснали до него. Днес част от хората, които винаги ще носят Ламбо в сърцето си, тръгнаха по неговите стъпки в своеобразно сафари. През любимите софийски адреси на Мастъра. 

"Чудехме се какво ще отговори на духа на Стефан Данаилов. Стефан Данаилов беше чешит. Не беше ординарна личност освен много талантлив артист, но Стефан Данаилов притежаваше едно много ценно качество – той беше достъпен, достъпен за своите избиратели, достъпен за своите студенти, достъпен за своята публика. Ти можеш да го срещнеш, да говориш с него", каза журналистът Георги Тошев.

Сафарито тръгна от Народния театър "Иван Вазов" и гримьорната на Стефан Данаилов. А разходката по неговите стъпките върна най-силната емоция от общуването с вечното момче на българското кино, но Данаилов не беше само талантлив актьор. Той пренесе харизмата си и в политиката. 

"Аз имах един разговор в един топъл месец като този, юни 2006 година, юни в неговия кабинет на Министерството на културата. Говорехме си много неща – как съм започнал да работя в театъра, как го ръководя, и няма да забравя неговите думи, които той каза: "Трябва да създаваш работа на актьорите. Колкото повече представления, колкото повече спектакли играят, толкова по-добре за театъра", каза директорът на Народен театър "Иван Вазов" Васил Василев.  

А по пътя към емблематичните за Данаилов сгради оживяха и малко известни факти от неговия живот. Историята за голямата любов на Данаилов – съпругата му Мария, тихо разказва градинката на Кристал. 

"Това, което той си спомняше и винаги много ярко го разказваше е как е срещнал Мария в зеленото ѝ елегантно палто. И това палто винаги изникваше, защото вуйна ми ме учеше, аз така хода малко по-разбрицана. А тя винаги "Ох бе, Росе, недей бе, а той се беше влюбил в нейната елегантност, и това се е случило в градинката на Кристал", каза племенницата на Стефан Данаилов.  

"Щастлив съм, че съм бил до него, щастлив съм, че съм го гледал на сцената, че ще продължавам да гледам неговите филми, а и завинаги ще го нося в сърцето си. Хората, когато минават през местата и сгради ще могат да се сещат, тези които са минали през Сафарито, да се сещат по една история от живота на Стефан и така Стефан ще продължи да живее. Тук и сега", завърши Георги Тошев. 

Вижте репортажа на Камелия Стоянова и оператора Атанас Захариев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Кина
преди 1 година
Айде стига сте го боготворили ! Някои го помпим в далеч не достойна дори за измислен фетиш светлина. Сигнализирай за неуместен коментар