Красиви умове: Млади физици, приети в Оксфорд, търсят финансиране за образованието си

Двамата търсят варианти като кандидатстват във фондации и програми за отлични ученици

23.05.2022 | 19:40 Редактор: Ваня Кузманова

Двама от най-добрите млади физици на България търсят финансиране, за да продължат образованието си в университета в Оксфорд, където са приети. 

Костадин и Явор са абитуриенти. За разлика от много други дванадесетокласници обаче, мислите им са в съвсем различна посока. 

"В края на 9 клас се влюбих във физиката и реших с това да се занимавам", каза ученикът Костадин Чучулайн.  

"Най-интересна ми е теоретичната астрофизика. Строежът на Вселената", каза ученикът Явор Йорданов. 

Явор е от София, възпитаник на Националната природо-математическа гимназия. Един от най-силните национални състезатели по физика и астрономия. Печелил е десетки медали за България - включително златни отличия. Костадин е от Банско, завършва природо-математическата гимназия "Академик Корольов" в Благоевград и е редовен финалист от олимпиади по физика. 

И двамата са приети в университета в Оксфорд. Костадин и Явор си приличат и по още нещо - и двамата нямат необходимите средства за първата година в Оксфорд и търсят варианти, като кандидатстват пред различни фондации и програми за отлични ученици. 

Най-късно до 1 август всеки от тях трябва да събере 50 хил. паунда. Помага им техният добър приятел - учителят по физика Никола Каравасилев. 

"Астрономите не сме хора, които гледат в бъдещето, но специално за Явор и Костадин съм убеден, че имат потенциала да станат водещи учени, трябва да им се помогне това да стане", каза учителят им по физика Никола Каравасилев.  

А двете момчета наистина не са като другите, но това не ги притеснява. Явор признава, че едва преди няколко дни, по повод завършването на гимназията, за пръв път е влязъл в дискотека. 

И Костадин, и Явор казват, че обичат България, въпреки проблемите, с които се сблъскват повечето хора тук. И виждат бъдещето си в родината. 

А Никола Каравасилев вярва, че в глобалният свят, в който живеем, няма никакво значение къде си роден, за да успееш в полето на физиката. 

Ако искате да помогнете на Явор и Костадин да сбъднат мечтата си и да продължат образованието си в Оксфорд, може да им пишете по електронната поща.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Явор Йорданов - yavormyordanov@gmail.com IBAN BG81STSA93000028956139 
Костадин Чучулайн - kostadin.chuchulayn@abv.bg IBAN- BG28RZBB91551012692566

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК