Русенски ученици създадоха уникален заместител на пластмасата

Продуктът намира приложение и в бизнеса

22.04.2022 | 19:59 Редактор: Здравко Черкезов

Отбелязваме Международния ден на Земята. Според изследване на български учени, с честото консумиране на морска храна, за една седмица човек може да погълне около 5 г микропластмаса или количество, което се равнява на една чаена лъжица. 

Изследвани са били черните и белите миди в Черно море, които са живият филтър на морето. Според Световната здравна организация основните количества микропластмаси в организма влизат основно от водата и консумацията на морски дарове. Пластмасовите отпадъци са навсякъде дори и в моретата. 

Тази година денят на Земята се провежда под надслов "Инвестирайте в нашата планета". Точно това са направили и ученици от Русенската математическа гимназия, които създадоха иновативен заместител на пластмасата. 

Тея, Константин, Теодора, Галена и Радослав тръгват по пътя на иновациите на един лагер. Там се ражда идеята, а място за създаване на заместителя на пластмасата става домът на един от учениците.

"Нашата първа идея беше за дезинфектант с капсули, беше за един иновационен лагер, започнахме да го произвеждаме с Косьо и успяхме да го създадем", сподели Теодора Зарзаланова.

Амбициите на младежите не спират дотук. Те създават келби - заместител на пластмасовата чанта.

"Нашият продукт келби – това е био пластмаса, изгодна за всеки вид заместител на пластмаси – найлон, полиетилен и всяко нещо, което може да се сетите", обясни Константин Йорданов.

Продуктът намира приложение и в бизнеса. 

"Засега имаме прототип на кесия, но също така от тази материя можем да създаваме вилици, чинии и друга посуда", посочи Радослав Братованов.

Така например Мария, която работи в козметично студио, споделя, че може да използва келби в салона, в който работи.

"Изчистен максимално био продукт, който би могъл да замести пластмасовите чашки, пелерини, шапчици за клиенти и по този начин да се организира рециклирането", изтъкна Мария Атанасова.

А учителите с радост помагат на младежите.

"Много от колегите - физици, биолози, се включват и работят допълнително заедно с учениците", похвали се директорът на МГ "Баба Тонка" Галина Бобева.

 Следващата стъпка за учениците е да доразвият продукта си. Вече имат и нова идея – агрономен серум, който предстои да разработят.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 2 години
Не случайно иновативният заместител на пластмасата-келби е създаден в Русе и това е защото реката Дунав от векове свързва жителите на този град с културата и научните достижения на цивилизованите държави от Европа и преди всичко с Австрия и Германия. Радвам се, че със своето откритие тези деца ще прославят България не само в Европа, но и в целия свят. Да са живи и здрави и Бог да ги благослови. Сигнализирай за неуместен коментар