Линия Здраве - 18.12.2022

18.12.2022 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

Наближават едни от най-светлите християнски празници, които ни събират и сплотяват край семейното огнище, карат ни да си направим равносметка за изминалата година, но и ни дават надежда за една по-щастлива и успешна нова година. По традиция споделяме не само радостта и любовта си, но и трапезата си, която обикновено прелива от традиционни празнични ястия, пазени с любов семейни рецепти и разбира се, напитки за повече настроение. В това няма нищо лошо, стига да е умерено, да не преяждаме и да не прекаляваме с алкохола.

За съжаление живеем в свят, в който сърдечносъдовите заболявания са причина номер едно за смъртност в световен мащаб. И вместо да се поучим, най-малкото да се стреснем и да подобрим житейските си навици, ние сякаш живеем като за последно, често се отдаваме на „чревоугодничество”, злоупотребяваме с разни субстанции, претоварваме черния дроб с алкохол и тежка храна и не си даваме сметка колко преходно е не само здравето ни, но и самият живот.

В света на консуматорство, в който живеем, облъчвани ежедневно от реклами, ние борим стрес, тъга, неувереност, разочарование, ниско самочувствие не с психоемоционални техники за справяне за стреса, тъй като сякаш ни липсва тази култура на психо превенция. Напротив, ние търсим упование от една страна в храна, както често обичам да се шегувам „легалният наркотик”, но също така и в допълнителни стимуланти като алкохол, тютюн, а понякога и по-неблагоприятни за здравето и психиката ни вещества и субстанции. И вместо да потушим негативните емоции, ние страдаме още повече, най-вече страда нашето „празнично“ сърце.

С терминът “синдром на празничното сърце” медицинските специалисти назовават смущенията в сърдечния ритъм и проводните функции на сърцето в резултат на прекомерната употреба на алкохолни напитки при пациенти, които дори не са имали оплаквания или установени сърдечни заболявания. Отдавна е известно, че хроничната употреба на големи количества алкохол води до промяна в структурата на сърдечния мускул, както и във функциите му, което е сериозна предпоставка за тяхната увреда и появата на аритмии.

Според данни на Световната здравна организация в световен мащаб 3 милиона смъртни случая всяка година са резултат от прекомерната употреба на алкохол. Това представлява 5,3% от всички смъртни случаи. Консумацията на алкохол причинява смърт и увреждане на все по-млади хора, поради социалните предпоставки, които срещат децата и младежите по-рано с този вреден навик. При хората на възраст 20-39 години приблизително 13,5% от общите смъртни случаи се дължат на злоупотребата с алкохол.

За да си поговорим по-подробно за това какви са рисковете от прекомерната употреба на храна и алкохол покрай празниците, съм поканила доц. Красимира Христова, кардиолог и доказан експерт в неинвазивната образна диагностика на сърдечно-съдови заболявания с над 25-годишна практика. Доц. Христова е председател на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика и основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията, под чиято егида се организират Софийски дни по ехокардиография. От 2013 г. е член на борда на директорите на Световната асоциация по хипертония.

Целия разговор гледайте във видеото!