Линия Здраве - 11.12.2022

12.12.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Хранителният режим, базиран на разнообразие от пресни сезонни растителни храни вече официално е признат от реномирани световно признати асоциации като Американската Диетоложка Асоциация и Диетолозите на Канада за здравословен начин на хранене, стига да е добре планиран, балансиран и съобразен с нуждите на човек спрямо неговата възраст, пол и физическо натоварване. Съгласно същото становище вегетарианската диета, включително и строгите вегетариански диети, каквато е веган диетата, са здравословни за всяка една възраст, достатъчно хранителни и могат да осигурят ползи за здравето при превенцията и лечението на определени заболявания. И това не е никак изненадващо. Да си припомним, че едни от най-разпространените заболявания, които ежегодно отнемат милиони човешки животи в световен мащаб са причинени от нездравословни хранителни навици и най-вече от прекомерната консумация на високопреработени храни, бедни на витамини, минерали, фибри, фитонутриенти. Такива са сърдечносъдовите заболявания, диабет тип 2, затлъстяване и редица онкологични заболявания.

Растителната диета предлага не само здравословни ползи за човека, но като цяло тя е по-екосъобразна. Животновъдството е сред човешките дейности с най-големи емисии на парникови газове в световен мащаб, съответно индустрията с най-голям въглероден отпечатък. За изхранването на животните се обезлесяват огромни горски площи и се засаждат с култури, които изтощават почвата. Изследвания сочат, че за производството на 1 кг. Телешко Месо са нужни около 25 килограма фураж. Представете си колко хора биха могли да се изхранят с 25 кг. Зърнени култури. Представете си, ако всеки от нас дори само да намали консумацията на месо и млечни продукти до 1-2 пъти седмично, какъв личен значителен принос ще има за ограничаване на негативния ефект върху природата и околната среда.

Да не забравяме и етичния и морален аспект на вегетарианството. Във времена, в които имаме възможност да растем и живеем пълноценно, консумирайки богато разнообразие от достъпни и полезни растителни храни, нужно ли е да отглеждаме животни в нехуманни условия, да отнемаме живот, за да се храним. Да, може би много хора ще ме оборят с тезата, ми да така е в природата, и все пак, като хуманни, емпатични, състрадателни същества, ние хората, нужно ли е да отнемаме живот, за да задоволим своите вкусови сетива?

Не са малко застъпниците на тезата, че единственият пълноценен белтък в природата е именно животинският. Мит, отдавна развенчан от реномирани здравни институции. За да бъде една растителна диета здравословна обаче е необходимо да бъде тя разнообразна, балансирана, питателна и да съдържа изобилие от пресни, най-добре сезонни, локално отгледани непреработени и натурални храни. На пазара има вече голямо разнообразие от растителни храни, заместващи животинските продукти, с които сме свикнали. Но как да различим качествената от посредствената храна, как да сме убедени в предимствата и хранителната стойност на една растителна храна пред друга?

За щастие можем да разчитаме на маркировките и етикетирането на храните. Съществува един международно признат символ за класифициране на вегански и вегетариански продукти и това е V-Label. За потребителите той е лесен и надежден пътеводител, който им помага при пазаруване, а за компаниите е възможност за насърчаване на прозрачността и яснотата в комуникацията с крайния потребител.

За да си поговорим повече за важните аспекти на веганството, съм поканила Александра Вали, председател на Българско Веге общество и Невена Захариева.

Целия разговор гледайте във видеото!