Линия Здраве - 30.10.2022

30.10.2022 | 20:00 Редактор: Таня Харизанова

Благодарение на революционните открития редица животозастрашаващи, дори смъртоносни заболявания от миналото са напълно овладени, а ежедневно медици от цял свят извършват животоспасяващи манипулации, операции, трансплантации. Благодарение именно на развитието и напредъка на медицината продължителността и качеството на човешкия живот осезателно се повишиха.

И все пак на един аспект от патогенезата и съответно превенцията и оздравителния процес, съвременната медицина не отдава нужното значимо внимание, и това е човешкото хранене като ключов детерминант на нашето здраве.

Когато се касае за хронични, незаразни болести, често конвенционалната медицинска практика налага тъй наречените симптоматични терапевтични модели.

От друга страна холистичната медицина третира болестта, търсейки нейния първоизточник, а не само по нейната симптоматика. И тук идва неизменно ролята на храната, от една страна като активиращ фактор за заболяване и от друга страна, като средство за лечение. Неведнъж с видни специалисти в сферата на лечебното хранене сме дискутирали потенциала на храната като мощен инструмент за оздравяване на човешкия организъм и за справяне с редица заболявания, дори и тези, приемани за най-тежки и непреодолими.

За да си поговорим още веднъж по темата, сме поканили в предаването "Линия Здраве" д-р Людмила Емилова, специалист в лечебното хранене, чиято клиника вече 29 години прилага методите на народната медицина и лечебното гладуване за оздравяване на пациенти с тежки хронични заболявания.

Целия разговор гледайте във видеото!