Линия Здраве - 23.10.2022

23.10.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Казват, че ние сме това, което ядем! Храната е енергия, храната е наслада, храната е живот! Храната е и ключов детерминант на човешкото здраве и основен фактор, определящ качеството ни живот! Храната може да ни осигури крепко здраве, дълголетие, да ни предпази от множество заболявания, но също така неподходящата храна би могла и да провокира редица болести. Важно да подбираме храната си така, че както е казал Хипократ, храната да бъде наше лекарство и лекарството наша храна. Свикнали сме да търсим храна, която ни носи емоционално удовлетворение, наслада за очите и сетивата, но на клетъчно ниво голяма част от храните по магазините и ресторантите нe притежават висока хранителна стойност. Храним стомаха, но клетките ни гладуват, а техният глад се изразява в дългосрочен аспект в дефицити, дисфункция на органи и системи и в крайна сметка в заболявания.

От друга страна, приемайки голямо количество високопреработени, агресивно термично обработени, храни, богати на транс и наситени мазни, рафинирани, изкуствено подсладени, подобрени и консервирани храни, ние затрупваме телата си, най- вече стомаха, червата, черния дроб, артериите си с отрова, която неизменно води до заболявания. Това обяснява големия процент на хора, все по-млади при това, страдащи от сърдечносъдови заболявания, инфаркт, инсулт, диабет тип 2, автоимунни заболявания и рак.

Недобрата храна може да ни разболее, това е безспорен факт. Но дори веднъж разболели се, не бива да губим надежда и да се осланяваме само и единствено на медикаменти. Защото естествената, чистата сурова храна може да действа не само като превенция, но и като мощно лечебно средство, част от цялостната комплексна терапия на лечение. За да си поговорим повече за лечебната сила на храната, както и за това кои са най-често срещаните хранителни дефицити и свързаните с тях заболявания, сме поканили в предаването "Линия Здраве" д-р Георги Гайдурков, специалист в холистичната медицина, профилактичното и лечебно хранене, създател на лечебната и профилактична система за хранене, наречена “Човешко хранене”.

Целия разговор гледайте във видеото!