Линия Здраве - 16.10.2022

16.10.2022 | 16:44 Редактор: Таня Харизанова

Както не веднъж сме коментирали, основна първопричина за натрупването на наднормено тегло са регулярният калориен излишък или прекомерният прием на храна. Живеем в общество, в което системното преяждане е ежедневие, водещо до редица физиологични отклонения като покачване на телесната маса, на индексът на боди маса, хормонални смущения, влошен липиден профил, повишен риск от сърдечно съдови заболявания, инсулинова резистентност, диабет тип 2 и др. Храната, която консумираме, е толкова индустриализирана, преработена и подобрена, че храносмилането й представлява сериозно предизвикателство за нашия интестинален тракт. При системна злоупотреба с преработени и нездравословни храни натоварваме черния дроб и жлъчката, а това от своя страна често води до клинично състояние известно като неалкохолна чернодробна стеатоза и до гастроинтестинални смущения като гастрит, колит, хеликобактер пилори и др.

Затлъстяване, характеризиращо се с натрупване на висцеларни мазнини в абдоминалната областта, нездравословното хранене, заседналият начин на живот, повишеното кръвно налягане, високата кръвна захар и завишените нива на триглицеридите са сред рисковите фактори за омазняване на черния дроб и поява на цитираната неалкохолна чернодробна стеатоза. Проучвания са доказали връзката между прекомерния прием на калории, наситени мазнини и въглехидрати, дефицитът на омега-3 мастни киселини и омазняването на черния дроб. От своя страна повишаването на мазнините в черния дроб е основен фактор за възникване на метаболитни и сърдечно-съдови заболявания, диабет, цироза и дори чернодробни онкологични заболявания.

За да разберем повече как наднорменото тегло оказва въздействие върху здравето на гастроентестиналния тракт, до какви хранителни разстройства и заболявания могат да доведат гладуването или системното преяждане ще ни отговори д-р Красен Иванов, специалист гастроентеролог с опит в лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт, черен дроб и панкреас. Д-р Красен Иванов е член е на Българското научно дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография; Европейското дружество по гастроентерология; Българска асоциация по ултразвук в медицината. Член на управителния съвет и ръководител на секция Хепатология в Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България, и за 2021 беше награден от БЛС за млад лекар на годината.

Целия разговор гледайте в предаването Линия Здраве!