Линия Здраве - 18.9.2022

19.09.2022 | 17:55 Редактор: Таня Харизанова

Наднорменото тегло и затлъстяването са определяни като една от най-мащабните пандемии, завладявали някога света. Натрупаната телесна маса е много повече от естетически дефект, тя застрашава значително цялостното ни здравословно състояние, а кожата ни понася първите видими белези. Като изключим разтягането и увисването на кожата, които се наблюдават респективно при покачване и рязка загуба на килограмите, флуктуациите в телесното тегло могат да доведат до сериозни структурни изменения и нарушения в регенeрационнитe процеси на кожата. Такива могат да бъдат стрии, целулит, акантозис нигриканс, еритразма, целулитни инфекции и др.

Важно е да запомним, че състоянието на кожата е само отражение на това, което се случва вътре в тялото. Всяка една дисфункция в телесните органи, жлези, системи и процеси оказва своя ефект и върху кожата. Препоръчително е хората, с високо наднормено тегло да предприемат мерки за неговата редукция в името на общото си здравословно състояние и разбира се в името на здравето на своята кожа.

От една страна кожата е по-склонна към възпаления при пациенти със сериозни подкожни мазнини. Свойствата на кожата да се възстановява се влошават, зарастването на рани става по-бавно и трудно. При своето разтягане кожата изтънява, а това я прави по-уязвима и чувствителна. От друга страна затлъстяването се свързва с нарушения в лимфния поток. Лимфата отговаря за детоксикацията на организма, за придвижването на нутриенти и защита от патогени. Нарушеният лимфен дренаж в кожата се среща при хора с наднормено тегло и застрашава цялостното здравословно състояние.

Поддържането на оптимално тегло, балансираното хранене, придържането към здравословни хранителни навици, хидратацията и движението са в основата на красивата, здрава и сияйна кожа. За да разберем по-добре значението на телесното тегло за здравето на кожата ни, кои са най-честите заболявания, съпътстващи пациентите с наднормено тегло, как се диагностицират и лекуват, сме поканили в предаването "Линия Здраве" д-р Мария Тончева, която е естетичен дерматолог, магистър по естетична медицина от Университета в Ница, международен лектор и тренер по миниинвазивни процедури. Нейните професионални интереси са в областта на регенеративната медицина – направление в естетичната медицина, залагащо на стимулация на собствените възстановителни процеси в клетките на кожата, забавяне на стареенето чрез подобряване качествата на кожата – плътност и еластичност, въздействие върху всички тъканни структури, възстановяване на естествените форми на лицето.

Целия разговор гледайте във видеото!