Линия Здраве - 31.7.2022

31.07.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

През последните години се наблюдава бум на алергиите, особено сред децата. Както знаем, алергията е реакция на организма към определени вещества от околната среда, които наричаме алергени. Те са чужди вещества, които са безвредни за организма, но понякога са неправилно идентифицирани от имунните клетки като заплаха и тялото включва механизми за борба с тях като кихане, кашляне, подуване, обриви и др.

Алергените могат да бъдат толкова много, което обуславя и голямото разнообразие от проявления на алергичните реакции. Прах, полени, животни, храни, лекарства, козметика – всичко това може да предизвика свръхчувствителност в резултат на сенсибилизация или алергизиране към определен алерген. Докато някои алергени можем да избягваме, като определени храни или медикаменти, други алергени са навсякъде около нас и ограничаване на експозицията е сериозно предизвикателство.

За да ни разкаже повече за причината за нарастване на броя на алергиите през последните години, кои са най-разпространените алергични реакции, за съвременните методи за диагностика и лечение, сме поканили в предаването "Линия Здраве" д-р Тихомир Мустаков от УБАЛ "Александровска", който е алерголог и педиатър с многогодишен опит.

Целия разговор гледайте във видеото!