Линия Здраве - 26.6.2022

26.06.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Вече сме говорили за значимостта на храненето за нашето здраве, както и за значението на движението за менталното, физиологичното и емоционалното ни развитие и благоденствие. Днес ще ви обърна внимание на друг важен аспект за здравето на малки и големи, а именно съня. Ние прекарваме средно по около 1/3 от своето денонощие в сън, като през това време тялото ни се възстановява, но мозъкът продължава да работи.

Влошеното качество на съня оказва влияние върху менталното ни здраве, способността за взимане на решения, но и не само. Може да се отрази на общото ни здравословно състояние и да доведе до поява и развитие на някои заболявания, като затлъстяване, сърдечносъдови проблеми, дископатия, заболявания на нервната система и др.

Ако за нас сънят е от такова значение, то за децата, които прекарват още по-голямо време в сън, той е незаменим. Сънят на най-малките е ключов за състоянието на тяхната нервна система и за развитието на мозъка.

Има редица фактори и предпоставки за добър сън, които важат за всеки един от нас. Сред тях са хигиена на съня, която се изгражда от най-ранна възраст, хранителния режим, нивото на стрес у дома, странични шумове и светлинни дразнители и др.

За да си поговорим подробно за факторите, които влияят върху съня на малки и големи, за методите за подобряване на неговото качество, поканихме в предаването "Линия Здраве" Веси Проданова и Пепи Цанкова, майки и сертифицирани консултанти по детски сън. Те са създатели на „Милувка за сън“, чиято мисия е да помага на родителите и техните деца да спят добре.

Защо трябва да бъдем особено внимателни в избора си на продукти, които да ни гарантират оптимално качество на съня. Защото така инвестираме в своето здраве и в по-добра имунна система. На гости в студиото са двама Дормео експерти - Митко Ванев и Божидар Йосифов.

Целия разговор гледайте във видеото!