Линия Здраве - 5.6.2022

05.06.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Като здравен специалист и майка на три деца детското здраве винаги е било абсолютен приоритет за мен, ето защо днешното предаване ще посветя на "Форум бременност и детско здраве", който ще се проведе на 11 юни в НДК. Аз лично имам честта да бъда лектор във форума, но днес бих искала да насоча вниманието ви към Една от темите, които ще бъде засегната по време на събитието, а именно психоемоционалният статус като фактор на физиологичното здраве на децата.

Малките деца боледуват често и това е напълно нормално, тъй като тяхната имунна система е незряла и в първите години от живота се гради тъй нареченият придобит имунитет чрез срещите с множество микроби. Периодът между първата и третата година на детето е особено деликатен, тъй като именно тогава са първите срещи с микроорганизми, срещу които детето няма изграден имунитет. През тези 3 години детето може да боледува до 6-8 пъти годишно от най-различни инфекциозни заболявания. Колкото по-голямо става детето, толкова по-рядко започва да боледува, тъй като имунната система вече си е изградила защитни механизми.

Има случаи, в които детето расте, но продължава да боледува тъй често и това може да бъде повод за притеснение. В такива ситуации задължителна е не само консултация с педиатър, но и преразглеждане на всички фактори, които влияят върху здравето на детето: хранителен режим, движение, сън и не на последно място стресът. Да! И децата ни са подложени на стрес, който може да се окаже разковничето зад честото боледуване. За да ни разкаже повече за Форума съм поканила Румяна Тасева, гл. редактор на водещия здравен портал Puls.bg и д-р Дора Пачова, специалист хомеопат, която ще ни разкаже как психоемоционалното състояние на децата оказва влияние върху техните съпротивителни сили. Темите обсъждаме в предаването "Линия Здраве".

Целия разговор гледайте във видеото!