Линия Здраве - 15.5.2022

16.05.2022 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

Здравето на нашите деца ни вълнува ежедневно, повече дори от собственото ни здраве. Как да повишим имунитета, как да предпазим децата от заболявания, как да ги храним пълноценно? Това са все въпроси, които си задаваме ежедневно и търсим непрестанно отговори сред необятната информация, която ни залива особено в онлайн пространството. Но реално запознати ли сме добре с ключовите детерминанати на детското здраве и кои са епигенитичните фактори, които способстват ефективната превенция на заболяванията в ранна детска възраст?

Знаем, че в нашия интестинален тракт са концентрирани огромен брой бактерии (микрофлора), които са отговорни за унищожаването на патогенни и болестотворни агенти. Чревната стена е богата на лимфоидни образувания - така наречените пейерови петна, които по структура наподобяват лимфни възли. В тях има концентрация на защитните клетки или лимфоцитите, които се активират при проникване на неизвестен агент, вещество с чужд протеинов характер в червата и предприемат мерки за неговото локализиране и незабавното унищожаване.

Също така знаем, че активният имунен отговор на интестиналния тракт е характерен само за зрелия възрастен индивид. Новороденото бебе има всички тези структури, но те все още не са активни. Постепенно, чрез червата, имунната система на детето се запознава с външния свят. Ето защо всяко бебе поднася и се стреми да постави в устата си всички предмети, до които има досег! И никакви молби и забрани на майката не могат да променят тази естествена реакция на бебето. Лигавицата на интестиналния тракт на бебето е лесно пропусклива и уязвима, а храносмилателните способности на ензимите са несъвършени. Тези рискове от развитие на инфекциозни и възпалителни заболявани, свързани с възрастта и особеностите на храносмилателната система на бебето до голяма степен обясняват честитите боледувания в периода на израстване на детето.

И след като имунитетът започва от стомашно-чревния тракт, именно натам трябва да насочим своето внимание, ако желаем децата ни да растат здрави и щастливи. Така наречената гастроасоциирана имунна система е ключов компонент на съпротивителните сили на човешкия организъм. Тя се изгражда и развива още в утробата, но раждането и храненето на бебето бележат нейното по-нататъшно състояние. Бактериалната флора, от чието равновесие зависи цялостното здраве на детето, е крехка структура, която изисква нашите ежедневни грижи и специално внимание. Нейното състояние влияе на абсорбцията на хранителните вещества, но, както казахме има отношение и към навлизането на болестотворни агенти в организма на детето. Влошеното й състояние може да отключи възпалителни процеси, автоимунни заболявания и редица хронични заболявания, които да компрометират качеството на живот на нашите деца.

Как храната и хранителните навици оказват влияние на интестиналното здраве и оттам на имунитета на детето? Кога се налага прием на пробиотици и какво трябва да знаем за тях? Какви са най-общо препоръките за поддържане на добро стомашно-чревно здраве при децата ще ни обясни Д-р Пламен Масларски, многоуважаван лекар с дългогодишен опит в областта на детските заболявания, понастоящем педиатър в ДКЦ Аджибадем Сити Клиник, в предаването Линия Здраве.

Целия разговор гледайте във видеото!