Линия Здраве - 8.5.2022

09.05.2022 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Днес ще насоча вниманието ви върху една винаги актуална тема, а именно нашия вечен стремеж към непреходна младост и неувяхваща красота. Темата за външния вид вълнува не само дамите, господата също не остават безпристрастни стане ли дума за собствената им красота. А както знаем, нашата визия е и наша визитка. И ако ми позволите да се пошегувам, важно е да се грижим за себе си, защото никой няма да се влюби в ума ни от пръв поглед. Но все пак, да не подценяваме и ума, защото именно душевната красота е способна да подклажда вечно пламъка на любовта.

Но нека се върнем на темата за нейно Величие физическата красота. Напредването на възрастта, въздействието на редица фактори и в голяма степен нашите навици на живот и хранене предопределят външния ни вид, в частност състоянието на кожата, косата и ноктите, сияйния им вид, тяхното остаряване и най-вече тяхното здраве. Кожата е едновременно бариера пред патогените и вредните за организма ни фактори на околната среда, но и същевременно крехка структура, чието състояние може да се влоши и бързо да загуби младостта си, ако не се грижим подобаващо за нея. Сияйният и здрав вид на кожата, както и здравината на нашите коса и нокти също в голяма степен са издайници на нашето здравословно състояние и възраст. Преждевременното побеляване на косата със сигурност зависи от генетичната предиспозиция, но се определя и от редица фактори от епигенетиката и от начина ни на живот и хранене.

За да ни разкаже повече за факторите, които предопределят нашия красив външен вид и младост, съм поканила проф. д-р Здравка Демерджиева, която познавате като утвърден специалист в областта на дерматологията. Тя е експерт на национално ниво по детска дерматология, а в момента заема длъжността началник Клиника по Дерматология и Венерология в Аджибадем Сити Клиник Университетска многопрофилна болница за активно лечение Токуда.

в предаването "Линия Здраве"

Целия разговор в предаването "Линия Здраве" с Яна Данаилова гледайте във видеото!