Линия Здраве - 24.4.2022

24.04.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Ще насочим вашето внимание към една от основните хранителни групи, а именно мазнините и тяхната значимост за здравето на човешкото тяло. В съвременната западна диета са твърде разпространени трансмазнините и наситените мазнини от животински произход, чиито прекомерен и ежедневен прием резултатира в наднормено тегло, затлъстяване, хормонален дисбаланс, сърдечносъдови заболявания, включително и рак. Ето защо е важно в менюто ни да присъстват ежедневно есенциалните мастни киселини- моно и полиненаситените мазнини, които са от ключово значение за цялостното физиологично здраве на човека.

За да ви илюстрираме значимостта на мазнините, нека си припомним уроците по биология от училище, в които изучавахме структурата на нашите клетки. Помним, че клетъчната мембрана е съставена от двоен фосфолипиден слой, т.е. ако всяка една от нашите 30 трилиона клетки е обвита от слой мазнина, животът е напълно немислим без мазнини. Да не забравяме, че в основата на синтеза на всички стероидни хормони в тялото, какъвто е кортизолът и всички полови хормони, стои именно холестеролът, който сам по себе си е мазнина. Ето защо е важно полезните мазнини да присъстват ежедневно в нашето меню и на нашата трапеза. Добри техни източници са всички ядки, маслини, семена, авокадо, кокос, какаови зърна и др.

При мъж с нормално тегло, телесните мазнини са около 15% от общата телесна маса, докато при жената този процент е около 20-26. Това се обяснява с различието в серумната концентрация на половите хормони, и най-вече по-високите нива на естроген и прогестерон е женското тяло. Ето защо мазнините имат особено голямо значение за женското репродуктивно здраве. За да си поговорим именно за значимостта на полезните мазнини за здравето на жената сме поканили в предаването "Линия Здраве" д-р Виолета Стратиева, акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина в Оскар Клиник.

Цялото интервю гледайте във видеото!