ДПС при Радев: Кабинетът трябва да има ясна програма със срокове за изпълнение

Карадайъ: Суверенът иска нещата да се случват на базата на диалога

23.07.2021 | 18:07 Редактор: Тодор Петров
ДПС при Радев: Кабинетът трябва да има ясна програма със срокове за изпълнение

Държавният глава Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с ръководството на парламентарната група на ДПС. Срещата се състоя в рамките на конституционната процедура за консултации на президента с парламентарните групи преди връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство

Председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ определи като основен приоритет на политическата партия възстановяването на нормалността в политиката и на демокрацията чрез диалог.

"Изборните резултати вече за втори път – и през месец април, и през месец юли, показват, че суверенът иска нещата да се случват на базата на диалога и в противовес на липсата на диалог и на политиката на противопоставяне, разделение и омраза", заяви лидерът на ДПС.

Той добави, че освен да се излъчи правителство, е от ключова важност то да има и ясна програма със срокове за изпълнение на своите приоритети. Мустафа Карадайъ изрази увереност, че въпреки разнообразните приоритети на политическите партии в 46-ото Народно събрание, постигането на консенсус около основни национални приоритети е постижимо и това е пътят към намирането на успешна конфигурация за съставяне на правителство.

Държавният глава открои ролята на Народното събрание за нормалното функциониране на институциите и за гарантирането на взаимен контрол, отчетност и независимост на властите.

"В основата на работещите институции е функциониращ парламент. Когато Народното събрание започне да контролира изпълнителната власт, а не обратното, тогава България ще постигне ефективен парламентаризъм", посочи президентът.

Снимка: Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК