Нажежени страсти още в първия работен ден на депутатите - ГЕРБ напуснаха обидени

Казусът "Росенец" и Комисията за полицейско насилие вдигнаха градусите в пленарната зала

22.07.2021 | 19:18 Редактор: Елеонора Танева

Първият редовен пленарен ден на депутатите беше белязан от скандали. ГЕРБ напуснаха залата, заради изключването на Младен Маринов от комисията, която ще разследва сигналите за полицейско насилие по време на протестите миналата година.

Над два часа депутатите спориха имало ли е подслушване и полицейско насилие по време на протестите миналата година. А дебатът започна бурно от самото начало. 

"Добре е да научите, че полицейската палка има две страни и ние бяхме от дългата страна, а те държаха палката", заяви Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

"На тези протести бяха бити и унижавани мирни граждани. Когато господин Маринов обяснява, че това не се е случвало - мога да му дам много примери. Защото вие освен със сила, с друго не можахте да противодействате на тези протести", добави Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Тома Биков от ГЕРБ защити бившия вътрешен министър Младен Маринов.

"Даваше се по телевизията през цялото време и се виждаше кой какво хвърля там, имаше и бомбички и полицаите стояха под тази канонада", контрира Биков.

След обвинения за използване на СРС-та и насилие, бившият вътрешен министър Младен Маринов заяви, че политическите му опоненти правят констатации, без доказателства. И се стигна до искането на БСП номинацията за член на комисията да бъде гласувана отделно.

"Младен Маринов е един от виновните това да се случи и е в конфликт на интереси. Лично затова аз не бих го подкрепил", заяви Стоян Мирчев от БСП. 

Депутатите от ГЕРБ напуснаха залата демонстративно, с което приключи и дебатът, а комисията беше гласувана. 

"Това, което се случи в парламента днес е поредното дъно, което достигнаха новите варвари в 46-ото НС", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

По-рано народните представители се скараха и по въпроса "Бездействат ли институциите относно казуса "Росенец"? Година след събитията на плажа от ДБ предложиха създаване на комисия, която да даде отговори, но дебатът прерасна в скандал с обвинения за зависимости. 

Иво Мирчев от ДБ припомни хвърления флаг на "Росенец" от офицер на НСО, Тома Биков заяви, че има ново статукво, което не можете да вземе решение без ДПС. 

Крум Зарков от БСП пък заяви, че ще подкрепи искането на ДБ. 

В крайна сметка Народното събрание създаде комисия, която да провери казусът "Росенец". 

Депутатите решиха да бъде създадена и комисия, която да разгледа част от документите в Правилника за работа на парламента, които затрудняват дейността му. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК