Без българска реч на вота в Турция, гласоподавателите имали нужда от преводач

Едно от устройствата в Бурса се е развалило, но не се съобщава за други сериозни затруднения

11.07.2021 | 19:14 Редактор: Жаклина Иванова

В рекорден брой секции зад граница гласуват сънародниците ни днес. 784 секции в 68 държави са открити за днешните предсрочни избори.

674 секции има извън дипломатическите и консулски представителства, а 110 са разположени на територията на мисиите ни. Най-много са секциите във Великобритания - 135. Следват Турция и Германия - съответно с 121 и 116. В Турция в някои секции имаше и напрежение.

Както на редовните избори, така и днес напрежение провокира липсата на точни указания от Централната избирателна комисия къде трябва да се попълват декларациите за гласуване - пред членовете на секционната комисия или предварително.

Около обяд въпросът беше изяснен. Централната избирателна комисия реши декларациите в Турция да се приемат без значение къде са попълнени.

112 са секциите, където българските граждани в Турция гласуват днес. На много места обаче се чува турска реч вместо българска, твърди Константин Бачийски, който наблюдава честността на вота. По думите му голяма част от гласоподавателите имат нужда от превод, за да се справят с гласуването.

"В доста секции се случва да помагат на някого, да говорят на турски език и да обясняват неща, свързани с машините. Но те обясняват и в секциите, където няма машинно гласуване, просто говорът на турски е често срещан в нашата южна съседка", сподели той.

В 49 от секциите в Турция вотът е машинен. Едно от устройствата в Бурса се е развалило, но не се съобщава за други сериозни затруднения.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Интересно как имат право на българско гражданство, без да знаят езика?! Това го няма ни в хамерика, ни никъде по света. Освен това, там в белите държави, за да вземеш гражданство трябва именцето ти да е по тяхному... А ние, ние сме събули гащите в името на ибрикчията без вазелин пфууу Сигнализирай за неуместен коментар