Първан Симеонов: Може да имаме фотофиниш, а гласовете от чужбина да са решаващи

"Ниската избирателна активност може да се дължи на ромските махали", каза социологът

11.07.2021 | 18:10 Редактор: Искра Ангелова

Към 17:00 часа избирателната активност за цялата страна е 29%. Най-ниска е тя в Кърджали, а най-висока - в Смолян.

"Активността се движи по-ниско от предишния път. Най-вероятно ще се окаже, че има ниско гласоподаване в ромските махали. Това може да се окаже, че е основният проблем. Превенцията за купуване на гласове, която беше направена, може да доведе до нещо, което наблюдавахме в Благоевград. Там махалите бяха демобилизирани. И се видя какво се случи. Тепърва ще се правят тези анализи", каза изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в Изборното студио на Bulgaria ON AIR.

Според него горещото време също има своето значение.

"Активността в началото на изборния ден се движеше по-високо, отколкото се движеше на 4 април. След което в обедните и следобедните часове тя намаля. Предполагам, че ще има наплив в последните часове. Може да имаме фотофиниш, но и в същото време може да се окаже, че гласовете от чужбина ще са решаващи. Но и там гласуването не е някакво рекордно. Голяма част от българите от чужбина са си в България, очакват ни трудни са обобщаване и анализиране резултати", подчерта Симеонов.

По думите му зависимите вотове са около 10-15%.

"Елиминирането им означава и намаляване на активността. Но най-накрая ние трябва да си направим анализа коя партия всъщност намалява резултата си. Това, че активността е ниска - се дължи на това, че няма толкова купен вот. Машините най-вероятно са уплашили част от хората, но това ще видим в дяловото разпределение на възрастта на хората", допълни социологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той очаква нисък процент невалидни бюлетини.

"Гласоподавателите, които пребивават в България, са не повече от 5,5 млн. души. Разликата идва от чужбина, има хора, които не са тук. Аз съм привърженик на машинния вот, защото елиминира хартията и възможностите за грешки. Няма какво да се плашим толкова от машините. Те ще ни дадат по-реалистична картина на вота, посочи още Първан Симеонов.

Според него в чужбина е протестният вот, но на едно от местата има доста концентрират вот и той трябва бъде внимателно следен.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК