Рашков vs. ПРБ: Саботирани ли са досъдебни производства за изборна търговия?

"Главен прокурор е онзи, който назначава главния прокурор", посочи служебният вътрешен министър

05.07.2021 | 17:35 Редактор: Здравко Черкезов

В словесен сблъсък заради изборна търговия влязоха вътрешният министър Бойко Рашков и държавното обвинение. МВР-шефът обвини прокуратурата, че не обръща достатъчно внимание да досъдебните производства за изборна търговия и дори ги саботира. И даде пример с акция в Пловдив срещу купуване на гласове в полза на ГЕРБ на предишния вот.

При акцията в Пловдив в събота е задържан един човек за купуване на гласове за вота на 4 април, а не за предстоящия на 11 юли. Задържаният обаче е освободен денонощие по-късно. 

"Няма обвинение и задържане от дежурния прокурор", заяви заместник районният прокурор Атанас Илиев. 

Районният прокурор понесе критиките на служебния премиер, който заяви, че са разбрали за акцията на полицията по телефона и са иззели доказателства, които не се касаят за търговия с гласове. 

"Когато един прокурор вместо да упражни своите процесуални правомощия във връзка с разкриване на това престъпление, когато той противодейства – какво прави той? Има ли ВСС и Инспекторат към ВСС, който трябва да провери поведението на този прокурор?", пита министър Рашков. 

Според служебния министър районният прокурор е дал изявление в синхрон с бившия премиер Бойко Борисов по време и съдържание с еднаква цел – да се омаловажат действията на полицията. 

"Тези указания да се постъпва по този начин идват от най-високо място, засега ще кажа от прокуратурата, в което се съмнявам, защото по-високото място е на друго място. – Кое? – Кой е главният прокурор в България? – Иван Гешев. – Нещо сте в грешка. Онзи, който назначава главния прокурор на този пост – той е главния прокурор", посочи силовият министър. 

От прокуратурата отговориха в писмена позиция: 

"Считаме, че цитираното изявление представлява опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата и е опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства. По този начин се засяга независимостта на прокуратурата, цели се уронване на престижа на съдебната власт и се нарушава принципа на върховенството на правото", написаха от ПРБ.

В схемите на ГЕРБ за привличане на вот според служебния кабинет участвала и църквата. 

"Вече стана ясно колко вярва в Бог Борисов. Нали стана ясно вече? Той се кръсти вече и казва колко е набожен. Защото разчита на владиците. Тоест той е осигурявал средства за църквите, за училища и джамии, но целта не е нещо друго – в периода, в който сме изправени пред избори – той да иска от тях съдействие", смята министър Рашков.

"Такива дървени комунисти като Рашков са се опитвали да унищожат църквата. Мавзолей няма – църква има и много добре да знае, че не църквата подкрепя ГЕРБ, а ГЕРБ подкрепя църквата. И се надяваме, че в следващите няма да види митрополити на разпит, както се случва с нашите активисти", заяви Тома Биков.

Словесните престрелки и новите разкрития за купен вот идват 6 дни преди изборите навръх празника на МВР, което днес навърши 142 години. Сред присъстващите на честванията бяха и тримата ексминистри от предишния кабинет на ГЕРБ.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК