Вельов: Няма да си позволя да се хвърлям с тежки реформи в културата

Комуникацията изчиства кои са най-спешните неща за работа, заяви кандидат-министърът

21.04.2021 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Депутатът Калин Вельов е номиниран за министър на културата в проектокабинета на ГЕРБ/СДС.

"Приемам това голямо предизвикателство. Министерството на културата е своеобразен събирателен хъб на много различни емоции, професии и интереси. Културата се състои от държавен и частен сектор, отделно има различни интереси на музикантите, театралите, художниците, свободните професии", заяви той в студиото на "България сутрин".

Народният представител от ГЕРБ отбеляза, че му дава кураж начинът, по който се е подготвял през месеците назад и комуникацията с колегите му.

"Изключително важно е, каквото и да се случва в сектора, то да бъде коментирано с хората които засяга. Комуникацията изчиства кои са най-спешните неща за работа. Не бих си позволил да се хвърлям в тежките реформи. В изминалите месеци направих стегната програма с много конкретни неща", каза Вельов пред водещата Мария Константинова.

Кандидат-министърът посочи, че при регионалните библиотеки има необходимост от обновяване на софтуера. Трябва да се направят спешни разговори с ресорите в сектор "Култура", убеден е той.

"Моят опит с колегите  и 7-8 години в странство в чужбина ми е показал, че комуникацията при мен се случва сравнително добре, особено когато подходиш позитивно. Оказва се, че за да се случват положителни промени, трябва подкрепа на много повече от една политическа сила", изтъкна Вельов пред Bulgaria ON AIR.

На мнение е, че за да се превърне културата в приоритет, се изисква енергия, доста разговори с политиците, досаждане и постоянство в исканията.

"Гръмките фази и обещания: Нека да я изведем приоритетно, те са страхотни. Но по-важното е набелязаните задачи да бъдат свършени. Да се работи ясно и целенасочено по въпроса - това е приоритетът. Образованието беше изведено като приоритет, трябва да върви ръка за ръка с културата", завърши Вельов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК