Първият избор на Борисов: Кой е Даниел Митов?

Той не е нова фигура в българския политически живот

14.04.2021 | 21:48 Редактор: Здравко Черкезов

Даниел Митов не е нова фигура в българския политически живот. Преминава през няколко политически формации. Участва и в изпълнителната власт - и като служебен, и като редови министър. 

Даниел Митов е политолог с диплома от Софийския университет. Политическата си кариера започва в "Демократи за силна България", където се издига до заместник-председател на партията.

Минава и през Движение "България на гражданите", преди да се отдаде на външнополитическа кариера в мисията на Националния демократически институт на САЩ в Ирак. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на института в Брюксел. Работи в мисии в Либия, Конго, Украйна, Йемен и Тунис. 

През 2014 г. Митов е назначен за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Остава дипломат №1 и във втория кабинет на Бойко Борисов.   

През последните години Митов имаше общо и със съдебната система. Той бе даден на съд заради сключени договори за самолетни билети. В крайна сметка прокуратурата не  успя да докаже престъпление по служба  и през април миналата година той беше оправдан.

На последните парламентарни избори Митов е избран за депутат в 45-ото Народно събрание от ГЕРБ, след като междувременно стана член на партията. А днес беше номиниран за премиер от Бойко Борисов.

Вижте повече в репортажа на Ралица Пътникова.    

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
И на него да му е честито Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
future
преди 3 години
Даниеле, Даниеле, сега може и да станеш премиер, но съм сигурен, че по-късно Байдън няма да те хареса... Сигнализирай за неуместен коментар