След Великден ще разберем кога и дали ще има ново правителство?

Нито ден без правителство не може да остане държавата, каза доц. Наталия Киселова

09.04.2021 | 21:32 Редактор: Юлия Христова

По закон - кога ще има ново правителство? 

Предполагам, че другата седмица можем да очакваме заседание на новото НС. Това каза за "Денят ON AIR" преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова.

По думите ѝ след конституиране на парламентарните групи, президентът може да премине към покани за консултации.

"Конституцията не е предвидила между първата и втората група по численост какъв да е срокът. Реалистично е след Великден да разберем какво ще се случи", обясни тя.

От думите ѝ стана ясно, че нито ден без правителство не може да остане държавата, затова и толкова стриктно са разписани сроковете.

"Нормално е втората политическа сила да запази мълчание, разговор не бива да се води през медиите. Нека им дадем време, за да разговарят без емоции. Свидетели сме на това, че голяма част от участвалите в изборите не оспорват резултатите", допълни преподавателят по конституционно право.

Според нея срокът, в който може да работи служебно правителство е 3 месеца плюс няколко дни. Най-дълго управлявалото такова правителство е 102-103 дни.

"Дали е имало хаос или не на изборите зависи от хората, участвали в организацията. Имаше проблеми с разнасянето на машините, някои хора се притесняваха от пандемията. Ролята на новия министър-председател ще е да знае правилата, но и да възстанови авторитета на НС. Евентуално намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 не би гарантирало по-качествена работа от тяхна страна", подчерта Киселова за Bulgaria ON AIR

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК