Световните медии за вота: България е блокирана, очакват се тежки преговори

Асошиейтед прес пише, че подкрепата за българския министър-председател е ерозирала

05.04.2021 | 11:45 Редактор: Юлия Христова

Световните агенции отразяват парламентарните избори в България. И прогнозират трудни преговори за съставяне на правителство за управляващата партия ГЕРБ. 

На премиера Борисов ще му е трудно да се задържи на власт заради силната подкрепа, която получиха антисистемните и антикорупционни партии. Те настояват той да се оттегли от властта, отбелязва Ройтерс. Агенцията посочва, че не са изключени седмици на коалиционни преговори и дори нови избори. Но това означава, че България, най-бедната страна от ЕС, може да има проблеми с усвояването на средства от европейския фонд за възстановяване от коронавируса на стойност 750 милиарда евро. 

Трудно съставяне на правителство, предвид прогнозното разпределение на гласовете, предвижда и германската агенция ДПА. Франс прес посочва, че партията на премиера консерватор Бойко Борисов печели парламентарните избори в България, но протестният вот е събрал повече гласове, отколкото се е очаквало. 

Преговорите за формиране на управляваща коалиция се очертават като изключително трудни. Агенцията посочва, че очакванията за ниска избирателна активност не са се оправдали, въпреки третата вълна на Ковид-19. Според Асошиейтед прес подкрепата за българския министър-председател е ерозирала. 

Изборите в неделя до голяма степен са били като референдум за десноцентристкия премиер Борисов след месеци на антиправителствени протести и на фона на нарастващия брой заразени  с коронавирус. Според последните проучвания се очертава фрагментиран парламент, който трудно ще избере ново правителство, обобщава агенцията. 

ТАСС отбелязва, че лидерите на новите политически сили, успешно преодолели четирипроцентовата бариера за влизане в парламента, са обявили обща победа над управляващата партия ГЕРБ. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
бг смешки
преди 3 години
сега няма да съставят правитеслтво ! Сигнализирай за неуместен коментар