Избори 2021: Делото за видеонаблюдението може да стигне до Люксембург

Комисията за защита на личните данни искат преюдициално запитване

02.04.2021 | 12:45 Редактор: Здравко Черкезов
Избори 2021: Делото за видеонаблюдението може да стигне до Люксембург

Делото за видеонаблюдението на изборите може да стигне до съда в Люксембург, след като от Комисията за защита на личните данни искат преюдициално запитване, стана ясно от позиция на институцията.

Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов поиска от ВАС да спре делото до евентуално решение дали ще се пита съда на ЕС. Според Караджов съдът в Люксембург трябва да реши този казус, защото за първи път се поставя въпрос за пряка неприложимост на европейския регламент за защита на личните данни. Той намира решението на административния съд в София, който позволи снимането, за незаконосъобразно. Броенето на бюлетините може да бъде снимано, но по определен ред, поясни Караджов и допусна, че това може да стане с промяна в избирателния кодекс.

Заради кратките срокове ЦИК се оказа нередовно призована по делото днес. От "Демократична България" заявиха, че с оглед обществения интерес е важно до деня на вота да има решение по делото, съобщава БТА.

В крайна сметка ВАС не даде ход на делото и така процесът продължава на 14 април. Все пак ако съдът допусне предварително изпълнение на решението на първата инстанция с решение днес или утре, то ще може да се снима броенето на бюлетини.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК