Умно село

Неделя от 19:30 часа
още

"Един (почти) снимачен ден" с великата Гинка Станчева

На 15 юни една от най-красивите актриси от големия и малкия екран ще празнува 90-годишен юбилей

12.06.2022 | 20:40 Редактор: Здравко Черкезов

На 15 юни една от най-красивите актриси от големия и малкия екран, примата на Младежкия театър в златните му години – Гинка Станчева, ще празнува 90-годишен юбилей. По този повод Bulgaria ON AIR излъчи изключително забавния и емоционален епизод "Един (почти) снимачен ден" от документалната поредицата "Умно село".

Заглавието е реплика към (почти) едноименния филмов бисер  - "Един снимачен ден" на режисьора Борислав Шаралиев по сценарий на Валери Петров, в който героите на Апостол Карамитев и Гинка Станчева са "доброволни жертви на киноиндустрията". В епизода от "Умно село" с много чувство за хумор вече възрастната и все така красива актриса застава отново пред камерата, за да снима реклама. И с много автоирония изиграва самата себе си - някога кралица от сцената и екрана, днес Пепеляшка в плен на пазарните условия. А изигралата всички принцеси и кралици в театъра има какво да разкаже.

В края на 50-те години на миналия век Гинка Станчева е и една от най-големите звезди на българското кино. Всенародна любов й носят филмите "Любимец 13″ и "Специалист пo всичко", където си партнира с Апостол Карамитев. Тя е първата българска актриса, преминала по червения килим в Кан, където филмът на Захари Жандов "Земя", на свой ред първата българска лента, показана на фестивала, е бурно аплодиран от световния елит на седмото изкуство - Бриджит Бардо, Лиз Тейлър, Марина Влади, Федерико Фелини и Джулиета Мазина.

След като гледа филма, големият френски писател Андре Мороа признава на Гинка Станчева, че никога няма да забрави прекрасните очи на героинята ѝ Цвета. Тези и още много вълнуващи спомени ще сподели актрисата между дублите на един не съвсем истински, но все пак - снимачен ден. Защото за актьора няма възраст и той винаги е гладен да играе - признава една от някога най-големите любимки на българската публика, и до днес разпознаваема с непреходната си красота и изящния си глас.

"Хората ме спираха непрекъснато за автографи и да ми изкажат любовта си. Лицето ми се мъдреше по будките, където висяха фотографии на любимите актьори. Извинете, може ли една Гинка Станчева за 16 стотинки и един Апостол Карамитев", през смях си спомня за най-щастливите си години актрисата, хванала за ръка малкия си внук - един нов филм, една нова любов. Животът винаги разполага с един резервен сценарий.

Гледайте целия филм от поредицата "Умно село" във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК