"Умно село" представи загадъчния филм "Нищо за продан" с Боян Биолчев

Място на действието е бунгалото в Резово, където дълги години Боян и съпругата му сменят самоличността си

24.05.2022 | 11:41 Редактор: Жаклина Иванова

Обективът на "Умно село" успя да улови света на един от най-елегантните съвременни български разказвачи. Навръх 24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Bulgaria ON AIR излъчи емблематичен документален епизод от поредицата, наречен "Нищо за продан" с писателя Боян Биолчев в главната роля.

Зрителите на националната политематична телевизия се запознаха с писателя-спортист, който се наслаждава на любопитството на интелекта, което определя като "най-томителното състояние на човешкия дух".

Място на действието е бунгалото в Резово, където дълги години Боян и съпругата му - кинорежисьорът Мариана Евстатиева, сменят самоличността си за няколко месеца от годината. Гледната точка на писателя е една-единствена - към морето, неговият тайнствен приятел. Като всеки истински мъж и спортсмен, харпунджията Биолчев се гмурка без кислородни бутилки. Това, според него, е по-честна битка с жертвата, чието единствено оръжие е свободата на движение и "природно спестеният страх от удавяне".

"Нещастието на човека е в свръхочакванията. По-добре е да си реалист, а освен това има и нещо, на което човек се учи - да се радва на мига", обяснява на излизане от водата човекът с неопренова кожа и с един "заблуден" кефал, висящ на кръста му.

Създателят на полонистиката в България, дългогодишен ректор на СУ, антарктик, спортист, сценарист и белетрист, е известен бохем, умеещ да се радва на живота.

"Границите ми са пластични, но не ги опъвам до скъсване никога. Но имам абсолютна мярка за всичко. И знам, че това също е форма на свобода", споделя Боян Биолчев пред камерата на документалната поредица.

Гледайте целия филм във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК