Илка Зафирова: Бях истинска “зоза”!

“Умно село” в чест на 80-годишния юбилей на голямата българска актриса

11.04.2021 | 20:30 Редактор: Никола Симеонов

От лентата на времето ни маха едно чернооко момиче, силно гримирано, с цветни чорапи:

“Вече не съм сигурна дали това съм аз... Но бях истинска “зоза” - така навремето наричаха жените, които се обличаха по-ефектно... Бях екстравагантна във времена, в които всички бяха еднакво облечени -  не, защото съм била революционерка от бебе, а по-скоро мисля, че това е някакъв личностен стремеж, да бъдеш по-различен...”

Магнетична, предизвикателна, някак не по български ярка; абсолютна индивидуалност, неотделима и немислима без груповия контекст от времето на своята младост: фамозното 60-то десетилетие на миналия век;  с една дума - Илка Зафирова... „Нещата от живота” й (заглавието е заимствано от култовия филм на Клод Соте от 1969) са толкова много и толкова ярки: туистът и 60-тарският рок;  Елвис и ранните Бийтълс; София с Руския клуб и Унгарския ресторант...

Това са още: яркочервените чорапи на едно младо момиче и упадъчният грим по времето, когато режат плитки и подпечатват "на голо” минижупите;  хипитата и танковете в Чехия; конспиративните прожекции в БИАД; това са Фелини и "Сладък живот”;  Антониони, Трюфо, Годар и Тарковски.

Това са разгорещените спорове по цели нощи в задимени квартири,  завършващи със скарване на живот и смърт – до утре вечер!; това е упадъчната западна (френска) филология и Les feuilles mortes на Жак Превер и Ив Монтан. Пазарджишкият театър,  Пловдивският театър. Любовта. Верността. Предателствата...

В ролята на своебразни коментатори на събитията и на живота на актрисата влизат верните приятели Герги Пенков-Джони, Георги Стоев-Джеки, Ицко Финци и Тодор Колев. Дъщерята на актрисата, Неда Кристанова, е в ролята на младата Илка Зафирова.

Вижте повече в епизода от поредицата "Умно село"

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК