Симон Варсано пред „Умно село“: Мисля, че сме посяти на тази земя, за да се радваме

Епизодът от поредицата представя един от най-големите майстори на фотографията у нас

11.03.2021 | 10:08
Симон Варсано пред „Умно село“: Мисля, че сме посяти на тази земя, за да се радваме

От медицински фотограф в „Пирогов” до титулярен фотограф на всички холивудски звезди, снимали у нас – между тези два полюса се е простряла професионалната биография на един от майсторите в това изкуство – Симон Варсано. Именно той е главното действащо лице в епизода от документалната поредица „Умно село“, който Bulgaria ON AIR ще излъчи тази неделя, от 19:30 часа.

Сред останалите любими занимания на фотографа са запечатаните стотици кадри и портрети от историята на театъра, киното, на българската природа, улична фотография от всякакви точки на света, хора и животни. Сам той колоритна личност, Симон Варсано е човекът, когото ще видите да се смее или да плаче, дори когато снима. Или да лети на своя велосипед през всякакви сезони – единственото превозно средство, което ползва.

„Мисля, че сме посяти на тази земя, за да се радваме”, набляга на позабравен позитивизъм героят на филма, иначе социално ангажиран и граждански непримирим. „От много години, всъщност откакто се помня, се радвам на деня. Хората като че загърбиха това усещане - да отвориш прозореца, да погледнеш навън с широко отворени очи – от това, че Божият ден е започнал и теб те има, жив си – не зная дали има нещо по-хубаво от това…”, споделя Симон пред камерата на поредицата.

Филмът „Широко отворени очи” е среща с една фина натура, с един вече побелял „хлапак”, въртящ неуморно педалите, с безкрайно интересните истории от личния му свят; с вихъра на необичаен работен процес, в който негови модели са… прекрасни бездомни животни. 

Гледайте епизода от документалната поредица „Умно село“ със Симон Варсано в главната роля – на 14 март, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.