"Умно село" разказва историята на “Начо Културата"

Само най-близките му знаят името Атанас Кръстев

13.09.2020 | 20:30 Редактор: Ралица Братанова

Само най-близките му знаят името Атанас Кръстев. Цяла България и Пловдив го познават като "Начо Културата" – човека, който построи и възроди Старинен Пловдив и го насели с духовете на писатели, поети, художници, артисти и музиканти.

Прозвището “Начо Културата” е признанието на хората пред кмета, за когото в продължение на 32 години Стария град е призвание, страст и лична съдба.

Камерата на "Умно село" е запечатала кадри от неговия 80-и рожден ден през 2002 година в Пловдив.  Звездни гости населяват чардака на Начо от паметния ден. Софийска и пловдивска интелектуална бохема чества не просто домакина си, а една невъзвратима с времето духовна атмосфера.

Димитър Киров, Крикор Азарян, Огняв Видев, Стефан Мавродиев, Мария Статулова, Дейзи Паси, са сред компанията на “Чорбаджи Начо”, а целият филм е пропит от едно рядко срещано благородство и щедрост на духа

Лентата е уникална памет за човека, превърнал Стария град от архитектурен резерват, в духовен дом на творческата бохема от средата на ХХ век.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК