Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

А1 е най-бързата мрежа в България, над 300 000 активни потребители ползват 5G

Инвестирали сме около 200 млн. лв. в мрежи през последните години, каза старши директорът "Мрежи и услуги" Тодор Ташев

25.11.2023 | 19:05 Редактор: Вяра Димова

Мобилните мрежи позволяват все по-бърза обмяна на данни.

"Преминал съм през почти всички стъпки в развитието на мрежата - от пренос, базови станции, планиране, изграждане, поддръжка. Мрежите в България са на страхотно ниво. Мрежата на А1 е най-бързата мрежа в България и е в топ 5 на света - 4-о място. Потвърдено е от измерванията на Ookla. При проведени 250 000 теста от потребители между април и септември нашата мрежата показва резултати 25% по-добри в сравнение с втория", каза старши директорът на "Мрежи и услуги" в А1 България Тодор Ташев предаването Money.bg.

Гостът уточни, че в България мрежите и развитието им винаги са били ниво.

"Винаги сме гледали да сме на върха на вълната. Това се случи и с 5G мрежите както в страната, така и беше по-бързо развитието на 5G мрежата в световен мащаб. Предоставяйки спектъра 3600 мегахерца и инвестирайки в него преди няколко години, постигнахме високи скорости в цялата страна", уточни Ташев.

Пред Bulgaria ON AIR старши директорът на "Мрежи и услуги" в А1 обясни какво означава най-бърза мрежа: "Когато всеки един клиент изтества каква е максималната скорост на мрежата, това е най-бързата, пиковата скорост, която се постига, при тест. Това означава, че когато имате нужда да направите нещо с мрежата, тя да отпусне по-голям канал. От няколко години се наложи и т.нар. адаптивен стрийминг - телефонът, телевизорът, или каквото и да е устройство, се адаптира спрямо големината на екрана и потока, който може да понесе мрежата. Когато тези канали се предоставят, колкото е по-бърза мрежата, толкова адаптивният стрийминг отпуска по-качествен поток".

Активните потребители на 5G мрежата са над 300 000, а средното потребление на хората, които използват мрежата, са в пъти повече, обяви Ташев.

"Потреблението е функция на скоростта, която се гледа. Когато се гледа съдържание или се транспортира нещо с по-високо качество, то отнема повече ресурс. В сравнение с 4G мрежата, доста по-качествено и по-голямо потребление се получава с 5G мрежата. Ние притежаваме 3600 мегахерца спектър. Колкото е по-висок спектърът, толкова е по-малко покритието. Решихме, че 3600 мегахерца е мрежата за градски условия. Извънградските части, където ще дойде обслужването, чакаме спектъра на 700 и на 800. Очакваме го до края на годината. Той е с по-ниска честота, т.е. голямо разпространение. Ще направим проникването в сградите по-голямо, ще има както на открито, така и на закрито. Ще покрием по-малките населени места, пътища с по-хубаво покритие. Цялата страна ще покрием", стана ясно от думите на старши директора на "Мрежи и услуги" в А1 България.

Ташев заяви, че тепърва излизат приложенията на 5G мрежата и скоро най-използваното приложение ще бъде т.нар. 5G слайсове.

"По този начин ще гарантираме на фирмата или болницата, че ще те имат гарантирани услуги. За да правиш операция дистанционно, трябва да си сигурен, че връзката няма да се счупи. Точно това е необходимото условие да имаш такава мрежа, за да мажеш да си го позволиш", допълни гостът.

През последните години в мрежи A1 инвестира около 200 млн. лв., половината от които отиват за мобилна мрежа. 

"Следващата година ще пуснем 5G самостоятелна мрежа и тя трябва да има национално покритие, за да няма прекъсвания. С това ще дойдат 5G слайсовете. Ще видим 6G мрежа не по-рано от 5 години", прогнозира Ташев.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Име
преди 4 месеца
То на всеки оператор му е най-бърза мрежата, но А1 държат последния месец нон-стоп да го повтарят. От личен опит без да казвам към кой оператор съм, в сграда 200мбит на отркито 800-900мбит извън града - ами там 5G няма и скоро няма и да има. Иначе аз се разкачих от А1, искаха ми доста пари за нещо което друг оператор ми предложи същото за 20 лева надолу. От 3 услуги към А1 съм с 0 в момента, единственото което се интересуват са парите. Сигнализирай за неуместен коментар