Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Велева, ЗБК "Балкан": Замислете се какво ще се случи, ако загубите жилището си

В ЕС вече налагат малки информационни документи за всяко покритие, посочи тя

22.05.2023 | 11:47 Редактор: Вяра Димова

Посредниците са важен елемент за изграждането на мостове между търсенето и възможностите на клиентите, както и за убеждаването в необходимостта да сключат застрахователен договор с адекватни на нуждите им параметри и конкретните продукти, които застрахователите предлагат.

"Когато става въпрос за възможностите на клиентите, трябва да знаем за какви разходи става въпрос. За големите градове - София, Варна, Бургас, Пловдив средната премия за един апартамент е между 150-180 лв., ако се предложи пълно застрахователно покритие. В по-малките населени места цената на застраховката е от 80 до 150 лв. За селата това може да е и по-ниска премия", каза управителят на застрахователен брокер "Балкан" Мария Велева по време на дискусията в предаването "Money.bg" - "Застраховането – реалност и възможности".

Тя сравни числата с премиите, които даваме за "Автокаско" и "Гражданска отговорност".

"Минималната премия за "Автокаско" е около 400 лв., средната е около 600 лв. Всеки един от клиентите може да постави себе си в позиция какво ще се случи, ако загуби напълно колата и какво ще стане, ако загуби жилището си. Много са факторите, клиентите са достатъчно разумни, но може би липсва достатъчно работа от страна на сектора. Всички сме в една лодка. Трябва да накараме хората да се замислят", обясни управителят на застрахователен брокер "Балкан".

Велева подчерта, че трябва да има доверие.

"Хората могат да платят тези премии, но да не искат да го направят, тогава основната роля на застрахователите е да спечелят това доверие. В повечето случаи хората смятат, че няма да им бъде предплатено адекватно", коментира тя.

И посъветва всички, които сключват застраховка, да бъдат взискателни. 

"Когато се сключва застраховка за домашно имущество, винаги фигурира основното покритие - пожар, мълния, експлозия, природни бедствия, както и допълнителни рискове. Всичко това трябва да бъде детайлно обяснено от застрахователния брокер", каза още гостът.

Детайлите в застраховането са много и застрахователите влагат много усилия да подобряват процеса, стана ясно от думите на Велева. 

"Тенденция в ЕС е да се налагат малки информационни документи за всяка една застраховка. Всеки има и лична отговорност", допълни управителят на застрахователен брокер "Балкан".

Гледайте целия разговор във видеото.


1
2 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 4 месеца
супер! браво на ЗБК Балкан Сигнализирай за неуместен коментар