Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Ректорът на УНСС: Има заплаха за националната сигурност

Сливането на вузове ще се провали, категоричен е проф. Димитър Димитров

25.01.2023 | 13:30 Редактор: Таня Харизанова

Сливането "насила" на университети у нас няма да бъде успешно и вместо това трябва да се насърчава свободното взаимодействие между вузовете. Това заяви в студиото на Money.bg ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

"Това е много тежка административна, юридическа и икономическа реформа, буквално кошмар за нашите условия, в които различни университети с различна култура, активи и специалности трябва да се слеят", подчерта той. По думите му всеки опит в тази посока "ще блокира много неща в образованието".

Проф. Димитров призова да се насърчава взаимодействието между висшите училища. Той отбеляза, че именно така УНСС е част от консорциум с водещи европейски бизнес университети: "Вървим към един общ европейски университет след време, но никой не ни притиска да се сливаме нормативно".

Според него не е важно колко са университетите, а дали са намерили своето призвание и реализация: "Имаше периоди, когато всеки откриваше (специалности като) "Икономика", "Военно дело", "Национална сигурност", "Публична администрация". Това създаде разминаване, има специализирани вузове и такива, които не са се занимавали с това нещо - все едно ние да открием "Медицина", няма как да стане, въпреки че са високи таксите и има интерес от чуждестранни студенти".

Затова и в УНСС са доволни от близо 100-процентовата реализация на студентите си, а новите специалности и направления са насочени към киберсигурността, обработката и анализа на големите данни, изкуствения интелект и икономическата педагогика.

Проф. Димитров посочи, че "през годините чрез различни лобита, политики и усилия на университетите, държавната поръчка в някои години беше по-голяма от броя на потенциално завършващите средно образование", но освен това се обяви и срещу откриването на филиали - след като УНСС закри шестте свои: "Потенциалът за добро и качествено образование е в един истински университет с няколко хиляди студенти, където има други факултети и могат да общуват с много преподаватели, където има връзка с практиката".

За УНСС приоритет през тази година ще бъде интернационализацията. По думите на ректора привличането на вниманието на кандидат-студенти от Азия и Африка е възможно, но за целта е необходимо и държавата да подпомогне усилията на вузовете, тъй като за тях не е лесно да се рекламират зад граница.

Проф. Димитров, който е експерт по национална сигурност, заяви, че докато близо до България се води война и докато нелегални мигранти от Азия и Африка влизат у нас, за страната ни, както и за цяла Европа, има заплаха за националната сигурност.

Засилващият се кибертероризъм също е сериозен проблем и не случайно УНСС залага на специалности за борба с него.

Вижте подробности във видеото!