Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Рейтинговата система на ВУЗ у нас

Има ли глад за специалисти? Говори проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС

21.11.2022 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

Какво показват новите данни от рейтинговата система на висшите училища у нас? Има ли глад за специалисти и с кои топ международни вузове си партнира най-големият икономически университет в България? По тези и други теми разговаряме в предаването "Money.bg" с ректора на УНСС – проф. д-р Димитър Димитров.

Според резултатите на Рейтинговата система на висшите училища в България УНСС е на трето място в професионално направление "Икономика". В УНСС се обучават около 15 хиляди студенти, 12 хиляди, от които се обучават по икономика в 40 бакалавърски направления с почти 100% реализация на завършилите и добро заплащане. Това заяви ректорът на УНСС проф. д-р. Димитър Димитров в предаването Money.bg.

По думите му УНСС се сравнява с университети, които приемат около 10 студенти по икономика годишно в една бакалавърска програма. "Има проблеми с рейтинговата система, трябва да се изчистят именно тези неща. Понякога се използват средни показатели, друг път се използва абсолютни показатели", заяви той.

"Няколко пъти подред ние получаваме наградата за най-престижен университет сред работодателите".

Глад за кадри

По думите на Димитров бизнесът има нужда от икономисти, администратори, социолози, политолози. "През последните две-три години се счита, че в България има прекалено много икономисти и държавата намалява държавната поръчка. През 2020 година държавната поръчка беше намалена с 40%. Бизнесът започва да се ориентира към намиране на студенти, които са още първи или втори курс, тъй като после няма как да се срещне с тях", заяви той.

"Няколко специалности се радват на постоянен интерес. Те си запълват държавната поръчка. Това са "Маркетинг", "Финанси", "Счетоводство", "Бизнес Икономика", "Право".

Връзка на студентите с бизнеса

"Имаме около 500 хонуривани преподаватели, които са от бизнеса или държавната администрация. Почти всеки ден се сключват споразумения за сътрудничество с бизнес организации. Създадохме нов начин на обучение - бизнес академии с отделни компании, където студентите имат възможност да се срещат с мениджъри от тези компании", коментира той.

Партньорство с Виенския икономически университет

По думите на ректора на университета това партньорство е част от инициативата на ЕК за създаване на европейски мрежи от университети. "Ние сме създали една такава мрежа с още осем ВУЗ-а, сред които Виенският университет, университети от Германия, Холандия, Италия, Финландия и др. Партньорство върви на равноправна основа и в момента подготвяме следващото предложение пред ЕК за продължаване на проекта, който включва виртуален студентски кампус и др.", обясни Димитров.

Нови специалности

"В момента се подготвяме за 4 нови специалности, които са извън областта на икономиката - две са в областта на информатиката "Киберсигурност и електронно управление" и "Анализ на данни". Тук има глад за кадри. Другите са в областта на педагогиката с преподаване на икономика и информатика, както и приложна лингвистика. Те трябва да стартират през следващата година", заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото!