Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Планът за възстановяване и устойчивост

Кога парите от ЕК ще стигнат до България? Коментар на Цветан Кюланов, р-л на представителството на ЕК в България

23.04.2022 | 19:00 Редактор: Таня Харизанова

„Планът за възстановяване и развитие на България е един от най-зелените планове, които сме получили в ЕС, защото 60% е посветен на Зеления пакт. Това е един от най-амбициозните планове, които сме получавали по отношение на Зеления пакт", направи оценка председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя даде официално зелена светлина на Националния план за възстановяване и устойчивост.

"В националния план на България има решения за ограничаване за емисиите, за съхраняване на енергията, за реформа на пазара на електричество и инвестиции в интелигентни мрежи в енергетиката и диверсификация на доставките на енергия, за да сме независими от доставките от руския газ и петрол", акцентира Урсула фон дер Лайен.

През следващите четири години на страната ни ще бъдат безвъзмездно отпуснати от европейския бюджет 6.27 млрд. евро – това са около 12.5 млрд. лв., за изпълнение на заявените 53 проекта и 47 реформи, които трябва да се реализират до края на 2026 г.

Според Урсула фон дер Лайен, "планът дава възможност на България да се реформира, а одобрението на комисията е важна стъпка към получаване на достъп до финансиране“.

Кога парите от ЕК ще стигнат до България?  Отговорите ще научим от Цветан Кюланов, ръководител на представителството на ЕК в България.

Целия разговор гледайте във видеото!