Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Money.bg - 4.12.2021 - Пълен запис

08.12.2021 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

За месец ноември средната цена на електроенергията е 408 лева на мегаватчас, а за сравнение през август е била 218 лева. Сега повечето предприятия работят на загуба, с поръчки за изпълнение, сключени на по-ниски цени, които обаче трябва да се изпълнят. Това заяви Ивайло Найденов, който е изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори (БФИЕК) в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите на експерта предприятията са изправени пред дилема дали да прекратят поръчките и да загубят пазарни позиции, или да работят на загуба при високите цени на енергия.

"Някои предприятия не могат да си осигурят енергия за ден напред и са принудени да си търсят тази електроенергия в сегмента в рамките на деня. Там борбата е за гарантиране на необходимите количества, а не толкова до цената", заяви той.

По думите му все пак у нас няма дефицит на електроенергия, а недостатъчно предлагане на търговски продукти. "В България имаме огромен излишък. Ние сме една от малкото страни в ЕС, в която има излишък и 45% от производството се изнася", заяви експертът.

От преговорите разбираме, че ще има повишение на бюджетни разходи, повишение на част от зависимите от държавата плащания в икономиката. Това, което липсва е как ще се финансират тези разходи, тъй като партиите застават зад позициите, че повишаване на данъци няма да има. Това заяви икономистът Стоян Панчев в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Инфлацията през следващата година зависи от няколко фактора, сред които каква ще е политиката на ЕЦБ през следващата година, спрямо лихви и покупки на активи. В същото време ставаме свидетели как някои банки вече вървят към форма на затягане. Така например, ако видим по-сериозно затягане от ФЕД, това най-вероятно може и да успокои цените на енергийните ресурси. Все пак очакванията са за по-висока инфлация в средносрочен план", заяви той.

Целите разговори гледайте във видеото!