"Средновековна слава": Битката при Скафида (1304 г.)

С нея Теодор Световлав връща позицията на българското царство на Балканите

15.02.2020 | 18:15 Редактор: Ивет Арабова

Битката при р. Скафида, при която Теодор Светослав успява да възвърне крайморските земи и позицията на българското царство на Балканите, е поредното значимо сражение, получило място в новата документална поредица "Средновековна слава“ на ЗАД "Армеец“ и сдружение "Българска история“. Филмът прави визуална ретроспекция, като връща зрителите в началото на XIV век - един неясен и противоречив за България период.

Първите години от царуването на Теодор Светослав са белязани от опити за консолидиране на българските земи, съпроводени от поредица вътрешни конфликти. По-голямата заплаха за царството обаче се оказва Византийската империя, която поставя под свое владичество нови части от Тракия и Македония. В резултат на това, българският владетел решава да пристъпи към контранастъпление в опит да върне към пределите на страната крепостите, намиращи се по протежението на Бургаския залив. 

Организираната войска, начело с българския владетел, се отправя към Созопол, но е пресрещната от група византийски войници, ръководена от Войсил- брат на бившия български цар Смилец по нареждане на Михаил IX- син на византийския император. Прогонването на войските на север дава необходимата увереност на Войсил, който продължава да преследва уж отстъпващата българска армия. 

Така двете войски достигат до моста на р. Скафида, който представлява единствения пряк път към крепостта Порос. За да примамят византийските войски към северния бряг, контингент от леко въоръжени войници под ръководството на Теодор Светослав атакува съпротивата. Войсил, виждайки значително по-малобройната българска войска, дава нареждане и се впуска в стремглава контраатака, като бива последван и от останалите византийски сили. В този момент, императорските войници се залавят в капана, подготвен  от българите- мостът е предварително подкопан и под тежестта на ступалите се върху него вражески войски, се срутва. Понесли минимални загуби, българите се втурват в превземането на Анхиало, Месемврия, Созопол и Агатопол.  
Цялата история и каква е развръзката след успешното възвръщане на черноморските крепости, гледайте във видеото- 

Документалната поредица "Средновековна слава“ представя по нов, модерен и интерактивен начин десет от най-значимите сражения в средновековната история на България. Това е третият образователен проект на ЗАД "Армеец“ и сдружение "Българска история“, които се превръщат в едно невероятно допълнение на уроците в часовете по история. Разказването на великите победи чрез вдъхновяващи видеа помагат за популяризирането на богатата българска история и карат историята да оживее пред очите на учениците. Може да се насладите на всеки епизод премиерно по Bulgaria ON AIR- всяка неделя от 16:30ч., в предаването "Операция история“ с Росен Петров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК