"Средновековна слава": Битката при Траянови врата

Стратегически ход на цар Самуил разтърсва армията на Византия

14.01.2020 | 11:05 Редактор: Ивет Арабова

Битката при Траянови врата, при която великолепният стратегически ход на Самуил разтърсва из основи Византийската армия за дълъг период от време, е във фокуса на шестия епизод от документалната поредица "Средновековна слава“ на ЗАД "Армеец“ и "Българска история“.

Дръзкият ум, прецизното оценяване на слабостите на съпротивата и хитростта при изготвяне на план за действие на един от най-храбрите български владетели, довеждат до опустошителната загуба на голяма част от вражеската армия и безапелационната победа на българските войски. Разгромът над противника и последвалото възстановяване на териториални области превръщат битката при Траянови врата в едно от най-значимите събития във военната история на България.

Поредицата неуспехи на българската армия, превземането на  Велики Преслав, пленяването и публичното детрониране на цар Борис II във византийската столица през 971г., предвещават края на Българското царство. За изненада на империята обаче, синовете на могъщия комит Никола вдигат местното население на Средец за оказване на съпротива срещу врага и впоследствие объркват плановете на империята. Западните комитети концентрират силите си в стабилизирането на района около Средец, а братята Давид, Мойсей, Арон и Самуил се заемат с възстановяването на земите, които не са под византийско владичество.

Планът е в ход, а моментът на неговото изпълнение се оказва повече от благоприятен за българските войски - в  сърцето на империята избухват поредица от безредици и граждански бунтове от страна на аристокрацията, свързани с качването на престола на младия Василий II. Когато контраатаката е в действие, в началото на битките двама от братята губят живота си, а Роман е провъзгласен за български цар със столица Скопие.

Изненадващата поява на мотивираната да възвърне своето българска войска на бойното поле, поражда неустоимо желание в новия император да се докаже като добър държавник и военачалник, за да спечели доверието на византийския народ и в частност на надигналата се на бунт аристокрация. След като Арон разбира пъкления план на Василевса и разтрогва опитите му да завземе българската земя чрез дипломатическа измама, яростта на византийския владетел достига своя връх. Василий II повежда основните византийски сили към Средец, а друг отряд начело с Лъв Мелисин, остава да брани тила на армията около прохода Траянови врата.  

Градът и билата на близките планини са обсадени от византийските войски, а големият български гарнизон излиза срещу съпротивата и напада нейните снабдителни отряди. Когато минават седмици, нападенията не дават резултат, а запасите и силите на империята са на привършване, Василий II нарежда на армията си да отстъпи. В този момент Лъв Мелисин също дава заден ход, уплашен от наближаването на Самуил и водената от него войска. Заслепен от влиянието на византийския престол, младият император загърбва досегашната си цел и се впуска в преследване на своя доверен, за да опази мястото си на престола. Така на 14 август съпротивата вдига обсадата над Средец и лагерува в прохода на 16 и 17 август.

Докато императорският гарнизон е разположен по протежението на Траянови врата, българската войска, значително по-малобройна, бива организирана в три отряда с идея съпротивата да бъде нападната от три страни. По подобие на битката при Върбишкия проход, Арон и Самуил решават да започнат атаката си в ранните часове, когато по-голяма част от византийските войници спят.

Сутринта на 17 август всички части на българската войска  са в готовност и чакат нареждане. Неочакваната атака поражда смут, хаос и безредици сред вражеската армия, но успява бързо да се съвземе и да окаже съпротива. Въпреки  опитите и пролятата кръв, голяма част от императорската гвардия е ликвидирана още на бойното поле. Минутите, в които войската на Василий II безнадеждно дава всичките си сили, помагат на императора да избяга от напоения с кръв проход. Останал без почти никаква армия зад гърба си,  Василий II разбира и за избухването на втора гражданска война, този път организирана от недоволната от управлението му военна аристокрация в Мала Азия.

Цялата история и последвалата развръзка, породена от дързостта и самоинициативата на Самуил, гледайте във видеото.

Документалната поредица "Средновековна слава“ представя по нов, модерен и интерактивен начин десет от най-значимите сражения в средновековната история на България. Това е третият образователен проект на ЗАД "Армеец“ и сдружение "Българска история“, които се превръщат в едно невероятно допълнение на уроците в часовете по история.

Разказването на великите победи чрез вдъхновяващи видеа помагат за популяризирането на богатата българска история и карат историята да оживее пред очите на учениците. Може да се насладите на всеки епизод премиерно по Bulgaria ON AIR - всяка неделя от 16:30 ч., в предаването "Операция история" с Росен Петров, както и на www.bgonair.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК