Законови промени за по-строги санкции на пътя

Те са свързани с употребата на алкохол и наркотици

30.10.2016 | 12:35
Законови промени за по-строги санкции на пътя

По-строги санкции на пътя при употреба на алкохол и наркотици, предвиждат новите законови промени, одобрени от Транспортната комисия на парламента у нас.

Оказва се обаче водачите, употребили упойващи вещества, няма да носят наказателна отговорност при първо нарушение.

Катаджиите ще спират от движение за срок от 6 месеца до 1 година автомобилите, управлявани от пияни или дрогирани шофьори.

Шофьорските им книжки ще бъдат отнемани за същия срок, но само ако са собственици на автомобила.

Случаите, в които нарушителят не е собственик на колата, тя ще може да бъде спряна от движение само за един месец. Ако бъдем хванати да шофираме с алкохолно съдържание над 0,5 до 1,2 промила, пътните полицаи могат да ни отнемат шофьорската книжка и да ни наложат парична глоба.

"Когато имаме установена концентрация на алкохол, се образува досъдебно производство и материалите се изпращат на съответния районен прокурор за привличане на нарушителя като обвиняем, уточняват от КАТ.

Наркотиците също могат да бъдат много опасни. Всяка седмица КАТ залавя поне двама шофьори, употребили упойващи вещества. Ако това им е първото подобно нарушение обаче те не носят наказателна отговорност, за разлика от пияните шофьори.

"Наркотиците са вещества, които оказват въздействие върху психиката и съзнанието на човек. Влияят върху нервната система, такова е и действието на алкохола. Разделението, което се прави, не е особено удачно", споделя психолог пред камерата на Bulgaria ON AIR .

Въпреки че има държави, в които е легализирана, за много опасна се счита и употребата на марихуана преди шофиране.

"Когато хората са под влияние на веществото е препоръчително да не се шофира, защото нарушава концентрацията и вниманието, което е основно при шофирането", допълва още психологът.

Христо Тучев споделя, че КАТ не трябва да прави акции, а да упражнява систематичен контрол на пътя.

"Част от ежедневната им е работа е да въвеждат дисциплина, така че никой да не нарушава правилата. Водачите трябва да чувстват своята отговорност на пътя, да чувстват респект от полицията, трябва да се спре деградацията в безнаказаността, която води до тези резултати", каза още Тучев.

От началото на годината катаджиите в София са заловили 984 шофьори под въздействието на алкохол, като при 340 от тях дрегерът отчел над 1,2 промила. А от началото на последната акция на МВР са задържани петима водачи, употребили наркотични вещества.