Нова шофьорска книжка след листовки или опреснителен курс

Едва 30% от глобите на пътя се събират, процедурите са неефективни

06.06.2016 | 19:30 Редактор: Тодор Петров
Нова шофьорска книжка след листовки или опреснителен курс

Идеята за проверка на знанията на шофьорите е в момента, в който си подновяваш документите, да минеш и да решиш листовки, на място, бързо, без такса. Ако не можеш да отговориш на някакъв процент от въпросите, тогава да минеш опреснителен курс. Това обясни Настимир Ананиев от РБ, който оглавява транспортната комисия в парламента за промените в Закона за движение по пътищата, цитиран от пресцентъра на ДБГ.

Според него такава практика е взаимствана от САЩ.  Той поясни, че там, когато отидеш да си вземеш книжка, правиш теста на компютър пред самия служител, който ще ти издава книжката и веднага се вижда резултатът.

Според него едва 30 % от глобите за нарушения на пътя се събират, като процедурите по събирането остават неефективни, както и обърна внимание да се промени начинът на провеждане на шофьорсикте изпити и остарелите въпроси в листовките. 

За листовките добави, че трябва да се насочат повече към ситуационните задачи, тъй като повечето тежки катастрофи стават заради отнемане на предимство и висока скорост, които той нарече "убиецът на пътя". 

За да има превенция срещу нарушенията, трябва да бъдат ударени по джоба нарушителите, каза също Ананиев. Според него, има хора с шофьорски книжки, които не шофират от години, от което следват пропуски, а от тях - и ПТП, когато се качат да шофират. 

Ананиев подчерта, че ще се налага глоба от 1400 лева, по новия закон, при превишаване на скоростта със 70 км/час.  По думите му 10 % от катастрофите се дължат на новите водачи, а на втората година се правят най-много нарушения.