Най-много фалшиви новини има за здравето, отбеляза Мария Габриел

Важно е да не се допринася за дезинформацията, посочи еврокомисарят

10.03.2019 | 17:18 Редактор: Василена Василева
Най-много фалшиви новини има за здравето, отбеляза Мария Габриел

"Решенията в Брюксел се вземат с гласа на всеки един и коректното е, когато си взел решение в Брюксел, в национален план то да бъде представено такова, каквото е било взето там". Така еврокомисарят Мария Габриел коментира в предаването "Брюксел 1" действията на Будапеща.

12 партии от ЕНП поискаха изключването на партията на унгарския премиер Орбан, след като Будапеща стартира кампания с билбордове с обвинения срещу председателя на ЕК Жан Клод Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос, че искат да разрушат европейската цивилизация, като допускат масов прием на мигранти. ЕНП ще обсъди въпроса да бъде ли изключена партията ФИДЕС от ЕНП на 20 март. А след острите реакции Будапеща заяви, че заменя скандалните билбордове с такива за насърчаване на раждаемостта.

"Важно е да не се допринася от политически ръководители за дезинфорамация, за представяне на неща, които не са истина. Това не служи на никого. По отношение на кампанията, която виждаме във връзка с темата за миграцията и намесването на името на председателя Юнкер, не бихме могли да го допуснем. Има яснота - всичко, което засяга Унгария се е взело с гласа на унгарския представител в Брюксел и ако ЕС се справи с миграцията, то е защото предприе единни и общи действия", коментира еврокомисарят в разговор с Милена Милотинова.

Най-много фалшиви новини има по темата здравеопазване, каза в разговора Мария Габриел.

"Дезинформацията и фалшивите новини имат една сила – те действат върху нашата емоция. Конкретен пример: ваксините при децата, темите за климатичните промени. Колко от нас всяка седмица са виждат чудотворни лекарства, които лекуват за 3 дни?"

По отношение на равенството в заплащането  между мъже и жени, Мария Габриел каза, че се наблюдава негативна тенденция от 2013-та година за намаляване броя на жените в новите технологии. По думите й България е едно прекрасно изключение – първи сме в Европа с 30% брой жени участници в информационните и комуникационните технологии при 16% средно за ЕС. Но това, каза тя,  не бива да ни успокоява.

"Защото днес малките момичета се интересуват от новите технологии, но на 1000 завършващи висше образование в информационни и комуникационни технологии 24 са жени и само 6 правят кариера в сектора. Тоест имаме нужда да се борим със стереотипите, а това включва и равно заплащане, борбата с насилието" добави еврокомисарят.

"В Европейската седмица на програмирането имаше рекорден брой участници 2 740 000, 46% момичета. Освен това имаме за първи път много ясен ангажимент от страна на индустрията – големите компании се ангажираха не само да наемат жени, а да им помагат след това да израстват в йерархията“. "Само преди 2 седмици ми беше срещата с тях. Предстои ни публикуването на документ на всички европейски езици с добрите практики", заяви М. Габриел.

Готова ли е Европа да реагира на киберзаплахи и хакерски атаки по време на евроизборите, колко важен е човекът в ерата на изкуствения интелект, кое наложи да има въпроси за пола в анкетата на ЕК за дигитализация на училищата?

Целия разговор на Милена Милотинова с Мария Габриел вижте във видеото!