Изследват още 18 нови проби на хора със съмнение за морбили

Три деца също са със съмнение за болестта - контактували са с болен

18.02.2019 | 13:55 Редактор: Ивайло Николов
Изследват още 18 нови проби на хора със съмнение за морбили

18 нови проби за морбили се очакват да бъдат изследвани в Националната референтна лаборатория. Деца на 1, 2 и 3 годишна възраст са със съмнения за болестта.

Те са контактували с болен от морбили. Две от децата са хоспитализирани в болницата в Гоце Делчев, а третото в болница ''Света Анна'' София. Нито едно от тях не е било имунизирано.

Взети са им проби и се очакват да излязат и техните резултати. Директорът на националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев съветва във всички области в страната децата да бъдат имунизирани, а тези, които все още не са, да не се водят в държави, в които има данни за болестта.

Връщащите се от чужбина да избягват контакт поне една седмица с неваксинирани деца под 1-годишна възраст. Остават под наблюдение и петте деца от Разлог с морбили, настанени в инфекциозното отделение на болница "Света Анна" миналата седмица.

Те също не са били ваксинирани и са приети с придружаващо заболяване. В случая 3 от децата са с пневмония.

Още двама души са настанени в благоевградската болница – дете на 9 години и мъж на 27 години. По последна информация и тяхното състояние се подобрява.

Общо установените към момента случаи на морбили в страната са 24.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК