Новогодишно: КЕВР прие поскъпването на водата в цяла България

По време на заседанието десетки протестираха против решението, стигна се и до сблъсъци

17.12.2018 | 16:25 Редактор: Велислав Филипов
Новогодишно: КЕВР прие поскъпването на водата в цяла България

На заседание на КЕВР взе решение водата да поскъпне от 1 януари в 27 града. Най-скъпа ще е в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца. С 10% по-високи сметки очакват потребителите в София и Бургас. Кубикът в столицата поскъпва с 23 стотинки, като цената става 2,585 лв. за куб. м от 2,354 лв. за кубик досега с ДДС. Единственото поевтиняване ще бъде в Кърджали.

Докато течеше заседанието, пред сградата на КЕВР граждани излязоха на протест. Множеството се обяви против поскъпването и поиска да влезе на заседанието, за да обяви своята позиция. Сериозното полицейско присъствие обаче не позволи това да се случи. Стигна се дори и до сблъсъци.

На заседанието в КЕВР присъства и омбудсманът Мая Манолова, която също не бе съгласна с промяната в цените. Според нея българите нямат нужните доходи и не могат социално да понесат поскъпването.

Определянето на цените от 1 януари 2019 г. е заложено в бизнес плановете на ВиК дружествата, уточниха от КЕВР. Освен тях при определяне на новите цени регулаторът взима под внимание процента на инфлацията за годината, както и коефициента на изпълнение на предвидените за периода разходи. Именно заради неизпълнени разходи ВиК Кърджали ще бъде санкционирано и там цената на водата ще бъде намалена.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)