СУ "Св. Климент Охридски" отбелязва 130-та си годишнина

В 17.00 часа в Народния театър ще започне тържественото събрание, последвано от концерт

08.12.2018 | 10:34 Редактор: Василена Василева
СУ

Днес е кулминацията на честванията, с които най-старото висше училище в България - Софийският университет "Св. Климент Охридски", отбелязва своята 130-годишнина, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Юбилеят дава възможност на академичната общност да отчете реалния принос на Алма матер в интелектуалната и духовната история на България и да напомни с думи и дела, че Софийският университет е храм на знанието, науката и българската духовност.

В 17.00 часа в Народния театър "Иван Вазов" ще започне тържественото събрание, последвано от концерт, посветени на 130-ата годишнината от основаването на Софийския университет и от началото на висшето образование в България. На тържеството е поканен президентът Румен Радев.

Софийският университет поддържа активни връзки с над 500 университета по света. На празника гости на Алма матер ще бъдат президентът на Мрежата на европейските столични университети /UNICA/ проф. Лучано Сасо, генералният секретар на Мрежата на черноморските университети проф. Еден Мамут и десетки ректори и представители на партньорски университети.

На тържественото събрание предишните ректори акад. Благовест Сендов, проф. Иван Лалов, проф. Боян Биолчев и проф. Иван Илчев ще бъдат удостоени с почетното звание "Академикус емеритус" на Софийския университет.

Ще бъде връчена и Голямата награда за литература на Софийския университет за 2018 г. Лауреатът на наградата, която най-старият университет връчва веднъж на две години от 1999 г. насам, е проф. Кирил Топалов.

В тържествения концерт ще участват хоровите състави на Националната гимназия за древни езици и култури, симфоничният квартет "Филхармоника", биг бендът на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", танцовият състав "Аура" при Народното читалище "Аура 1929" и квартетът към фолклорната формация "Мелодия" при Народното читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1924".

По-рано през деня, в 11.45 часа в Централното фоайе на Ректората на СУ, ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината от създаването на Софийския университет.