Летище "София" да носи името на Желю Желев, предлагат от СДС

Десетки българи са подписали петицията, изпратена до президента

08.11.2018 | 22:48 Редактор: Ралица Братанова
Летище

Летище "София“ да бъде прекръстено на "Желю Желев“. Това предлагат от СДС, откъдето настояват по този начин да бъде почетено името на първия демократично избран президент на България.

"Един достоен и заслужил държавник-гордост за България!“.
"Считам, че той пое на раменете си огромна отговорност, точно когато опиянени от първите глътки свобода, май, не знаехме накъде да поемем. Достоен!“

С тези доводи десетки българи подписаха петицията, която призовава летището в София бъда бъде наречено на Желю Желев. Темата обиколи и кулоарите в парламента.Предложението е адресирано и до президента Румен Радев. Официален отговор от "Дондуков 2" все още няма. 

В личния профил на началника на президентския кабинет Иво Христов се появи коментар.

"Защо не?! По времето на СДС започна масовата емиграция, старата сграда едва побираше куфарите на заминаващите, тъй че летището си струва да се свърже с това круширало трибуквие. Но пък по времето на БСП емиграцията заприлича на панически екзод и "Позитано"20 също е добро име за летище“ . 

Темата вдъхнови стотици българи, а различни предложения как да се казва летището заляха виртуалното пространство. Според част от хората чужденците трудно ще произнесат словесната конструкция Желю Желев. По-добре било аерогарата да получи името "Бойко Борисов" - по-лесно за запомняне и произнасяне.