Десетки издирвани от Интерпол са получили българско гражданство?

Борисов да закрие ДАБЧ, настояват от обществения съвет на българите в чужбина

07.11.2018 | 17:32 Редактор: Тодор Петров
Десетки издирвани от Интерпол са получили българско гражданство?

Върховната административна прокуратура съобщи, че 114 издирвани от Интерпол души са получили българско гражданство. От обвинението са се самосезирали за тези случаи след медийни публикации още през февруари и са уведомили правосъдното министерство. 

Няколко часа по-късно от ведомството на Цецка Цачева отрекоха твърденията на прокуратурата. Твърдят, че е извършена проверка и не са открити нарушения в съгласувателните процедури с МВР и ДАНС.

А за последните четири години са установили и още нарушения в работата на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Чиновниците са нарушавали правилата както по отношение на издаването на удостоверенията за български произход, така и в случаите на отказ. 

Констатирано е, че се издават документи на хора, чиито имена не отговарят на българската именна система. В същото време се отказвало на кандидати, които представяли документи от обществена организация на наши сънародници зад граница. Мотивът бил, че тя не е оторизирана да издава такъв тип документи. 

Държавната агенция обаче признавала документи от организации на българи, живеещи извън страната, които не са регистрирани.

Премиерът Бойко Борисов да закрие ДАБЧ. За това пък настоява в отворено писмо временният обществен съвет на българите в чужбина. Предложението е да се създадат Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства.

Вижте още в репортажа на Петьо Атанасов.