Страсти и бойкот в парламента заради скандала с ДАБЧ

БСП и ДПС са категорични - искат оставката на вицепремиера Симеонов, защото той е ресорен министър

31.10.2018 | 13:33 Редактор: Велислав Филипов
Страсти и бойкот в парламента заради скандала с ДАБЧ

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

В парламента ДПС и БСП поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов, този път заради скандала с Агенцията за българите в чужбина. 

Председателят ѝ Петър Харалампиев е в ареста с обвинение, че ръководи организирана престъпна група за подкупи и незаконно даване на български паспорти на чужденци. Още 20 души бяха арестувани заради скандала.

От своя страна опозицията нанесе нов удар по вицепремиера Валери Симеонов. Те настояват за пълна проверка на Агенцията за българите в чужбина и настояха за оставката на Симеонов, тъй като той е ресорният министър, отговарящ за тази сфера.

Волен Сидеров пък видя в акцията опит да се разклати малката коалиция на ОП, а впоследствие и управлението. Все пак лидерът на ПП "Атака" доста бе смекчил тона си към Симеонов и не отговори на въпроса дали все още иска неговата оставка.

Заседанието на депутатите започна с час закъснение заради бойкот на кворума от страна на БСП и ДПС. Червените са категорични - няма да участват в приемането на закони, докато Симеонов е още в парламента. 

Социалистите искат неговата оставка и заради изказването на вицепремиера за майките на деца с увреждания, в което той ги нарича "кресливи жени", а децата им "уж болни".